Efter operationen

Du kommer att känna dig öm och svullen. Ta det lugnt de närmsta dagarna efter operationen och sedan kan du återgå till jobbet. Kom ihåg att vara borta lite längre om du har ett fysiskt arbete.

Återhämtningen går snabbt och redan dagen efter operationen kommer du att känna dig mycket bättre. Var inte orolig för läkningen och smärtan. Visst gör det lite ont men det går snabbt över. Det finns däremot några saker som är viktiga att tänka på:

Infektioner är ovanliga men kan uppstå och behandlas då efter operationen med antibiotika. Läkprocessen kan kompliceras för de som röker mycket, och rökare skall undvika att röka veckorna innan och efter operation.

Efter någon vecka så mår du bättre och kan återgå till dina normala vanor. Du måste vänta med all sexuellaktivitet 4 – 6 veckor. Viss motion så som att jogga, cykla och tunga lyft bör du avstå från den närmsta tiden efter operation. Vill du vara riktigt säker vänta med det lika länge som med sexuellaktivitet.

Du behöver inte oroa dig för stygnen för de försvinner av sig själv. Det viktiga är att hålla god hygien, tvätta dig med tvål och vatten.

Känselförändringar
Det finns inte många fall då känseln försvinner eftersom det finns få nerver och dålig känsel på blygdläpparna. Nästan all känsel sitter runt klitoris. Om operationen görs korrekt så skall man inte tappa känseln. Vissa kan till och med få bättre känsel för att huden som har varit i vägen inte längre finns där.

Ärr
De ärr som blir är väldigt tunna och fina. Läkaren försöker alltid att gömma de i hudveck och de kan till och med vara svåra att upptäcka även på nära håll.

Ditt nya jag
Rätt utfört kommer du få betydande förbättring och dessa kommer att vara permanenta.