Så fungerar fillern i huden

När huden blir mindre elastisk bildas små gropar i läderhuden som yttrar sig i veck och rynkor. Där mimiken är som mest aktiv bildas ’spår’, dvs rynkan uppkommer där huden veckar sig mest. Det är därför får vi bekymmersrynkor, ’kråkfötter’ runt ögonen (om än ett gott tecken på att man skrattat mycket i livet) etc.
Har man rynkor och veck som är extra framträdande på hals och i dekolletage, helt enkelt där man vill släta ut. Fungerar en filler mycket bra och det finns många varianter att välja mellan med varierande hållbarhet.

När man arbetar med en filler, fyller man ut vecket med gelén i läderhuden, och lägger implantatet precis under rynkan så att den slätas ut.
Det krävs en viss stabilitet för att fillern ska hålla sig på plats. Annars flyter den ju ut i den omkringliggande vävnaden och rynkan framträder igen. Beroende på vad det är för fabrikat, kan fillern därför kännas olika mycket genom huden. Det är dock inget som varken syns eller är störande när man vant sig vid att det inte är exakt lika mjukt som vanligt. Fillern mjukar dock alltid upp efter några veckor när den är integrerad i huden och det märks mycket liten skillnad.

Det som blivit väldigt stort de senaste åren är så kallade icke-permanenta ’fillers’. Dess popularitet beror till stor del på den höga säkerhet som finns kring produkten. Eftersom den försvinner efter några månader och består av kroppseget ämne behöver man inte oroa sig för saker som man normalt sett anser är riskabelt i samband med ett ingrepp.
Det är stor skillnad på vad sprutorna innehåller. Och det är oerhört viktigt att känna till vad skillnaderna är och vad de innebär för dig.

Det har rapporterats om allvarliga biverkningar vissa fillers kan ge, vilket gäller främst semi-premanenta fillers. Detta är dock inget som det pratas om på klinikerna som utför behandlingarna, eftersom ’man inte kan diskutera specifika patienters fall’. Detta har jag fått erfara när jag surfat runt på nätet och tagit del av information på olika hemsidor som marknadsför och säljer fillers som har avsevärt fler biverkningar än sina konkurrenter. Framförallt är det endel som helt enkelt struntar i den bristfälliga säkerheten. Utan väljer att fortsätta ge behandlingar som kan ge svåra komplikationer. Istället för att välja ett säkrare alternativ för sina patienters skull.

Det man måste betänka, är att nya preparat som lanseras, många gånger befinner sig i ett förstadium, där studier av effekterna fortfarande pågår och dokumentation saknas. Det blir du som får agera försökskanin.
Det är lätt att som konsument, bli bländad av fantastiska erbjudanden. Men det hela kan sluta tragiskt, med fysiska problem såväl som emotionell trauma.

2004 stämdes kliniken PKC i Malmö av Contura A/S som säljer Aquamid, då kliniken varnat för halvpermanenta injektioner på sin hemsida. PKC menade att varningen kvarstod tills det att Contura kunde ta fram vetenskapliga studier som bevisade motsatsen. Kliniken vann rättegången, då domstolen ansett att deras kritik varit oponionsbildande. Utgången av rättegången tycker jag talar sitt tydliga språk.
Välj behandling med omsorg, basera dina beslut på kunskap.

Lycka till!