Så går operationen till – armplastik

En spruta
Före operationen så får patienten lugnande tabletter. Sedan får man lättar narkos tillsammans med lokalbedövning. Operationen utförs oftast i kombination med lättare narkos och lokalbedövning.

Skalpellen
Snittets längd och utformande beror på hur mycket hud som skall tas bort. Snittet är vanligtvis placerat på insidan av överarmen eller ibland på baksidan av armen. Längden kan vara från armhålan ner till strax ovanför armbågen. Har man även fett som skall tas bort så görs även en fettsugning

Justering
Till sist så stramar man till vävnad och muskulatur för att sedan sträcka huden över armen.

Sy ihop
Snittet sys ihop med självupplösande tråd och i vissa fall med stygn som måste tas bort. Ibland så placeras dränagetuber direkt under huden för att föra bort vätska och blod. Dessa tas bort dagen efter operation och ibland måste de sitta längre och då får man instruktioner om hur man skall ta bort dem,

Återhämtningen
Efter operationen så kommer armarna att vara svullna och ibland har man även blåmärken. Du kommer att behöva bära ett elastiskt bandage ett tag för att minska svullnad och hjälpa till med läkningen. Armarna får inte sträckas uppåt, utåt eller bakåt under 2 veckor.

Ta bort stygnen
Har man stygn som måste tas bort så görs det efter 1 – 2 veckor efter operationen. Ärret skall sedan hållas tejpad för att inte ärren skall sträcka sig, helst 6 månader. Man får räkna med att vara sjukskriven 1 – 2 veckor och ibland längre beroende på om man har fysiskt arbete eller inte.

Efterkontroll
Armen kan vara fortsatt svullen flera månader men annars så är resultatet omedelbart. Armarna kommer att vara slätare och mer slimmade. Träning kan man återuppta efter ca 6 veckor.