Så går operationen till – lårplastik

En spruta
Före operationen så får patienten lugnande tabletter. Sedan får man lättar narkos tillsammans med lokalbedövning. Operationen utförs oftast i kombination med lättare narkos och lokalbedövning.

Skalpellen
Snittet beror på vilket område som skall opereras och hur mycket hud och fett som skall tas bort. Ena tekniken är att snittet löper från ljumsken upp över höftbenet och runt stramar upp båden in - och utsida. Det andra snittet görs i ljumsken och då sker uppstramningen endast på insidan av låret.

Justering
Vävnaden sträcks och överflödig hud och eventuellt fett skärs bort.

Sy ihop
Snittet sys sedan ihop i två lager. Det djupare snittet sys ihop med själupplösande tråd och det yttre med samma eller stygn som måste
tas bort efter 1 -2 veckor. Ibland så placeras dränagetuber direkt under huden för att föra bort vätska och blod. Dessa tas bort dagen efter operation och ibland måste de sitta längre och då får man instruktioner om hur man skall ta bort dem,

Återhämtningen
Benen kommer att vara svullna och blåa efter operationen. En gördel kommer även att behövas i ca 2 veckor för att minska svullnad och hjälpa till med läkningen. Vanligtvis har man svårt att sitta efter operationen och även gå på toaletten.

Ta bort stygnen
Har man stygn som måste tas bort så görs det efter 1 – 2 veckor efter operationen. Ärret skall sedan hållas tejpad så mycket som möjligt för att ärren inte skall sträcka sig, helst 6 månader. Man får räkna med att vara sjukskriven 1 – 2 veckor och ibland längre beroende på om man har fysiskt arbete eller inte.

Efterkontroll
Benen kommer att vara svullna flera månader men annars så är resultatet omedelbart. Benen kommer att ha bättre konturer och vara slätare. Efter ca 3 veckor så brukar man kunna återgå till normala aktiviteter men träna väldigt fysikt och jogga får du göra först efter 3 månader .