Botox mot vaginism

Det finns kvinnor som lider av vaginism vilket innebär överdrivna kramper och muskelspasmer som gör att samlag är nästan helt omöjligt och väldigt smärtsamt.

Ofta uppstår vaginism på grund av psykologiska orsaker. Det kan handla om bristande utbildning, vilket leder till rädsla, ett förhållande kvinnan inte känner sig trygg i, eller rädsla för skador exempelvis efter en förlossning eller annan operation. Andra psykologiska orsaker som kan leda till vaginism kan vara om kvinnan tidigare blivit utsatt för sexuellt tvång eller andra traumatiska upplevelser

En metod för att bota vaginism är att injicera botox i muskulaturen i slidan. Läkaren använder sig av lätt narkos för att patienten inte skall känna obehag. Det måste vara en lättare narkos för slidmuskulaturen måste ha en viss styrka. Läkaren för sedan in ett instrument som man kan se inuti kroppen med. Han/hon känner sedan med fingrarna efter muskel sammandragningar och där de känns behandlar man med botox.

Ingreppet gör inte ont och det är ingen smärta när man har vaknat till. Det är även minimal blödning och få blåmärken. Antalet injektioner varierar och beror på dosen botox. Hela ingreppet tar ungefär 15 -30 minuter.

När botox injiceras i ansiktet så tar det ca 5 – 7 dagar innan rynkorna minskar. När man använder det i underlivet så tar det längre tid för kvinnan att känna sig bekväm och vara smärtfri vid samlag.

Behandlingen håller sedan i sig 2 – 3 månader och det är gott om tid för patienten att jobba med stavar med eller utan vibrator för att försöka vidga ut slidan. Det är viktigt att man börjar med den mista modellen för att sedan öka grovleken.

När slidan sedan har tänjts ut så fortsätter den att vara så och man måste regelbundet använda stavarna eller såklart sin partner för att tillståndet inte skall komma tillbaka.

Det finns tyvärr fall så botox inte hjälper och de måste söka efter andra behandlings möjligheter. De flesta behöver endast en behandling men det finns fall då de har behövt fler än en.