På operationsdagen, Lasik behandling

Dagen är här och inget smink eller ansiktskräm får användas. Om du bär mjuka kontaktlinser så får de inte användas på tre dagar innan operationen.

Själva operationen går väldigt snabbt men du får räkna med att tillbringa totalt 2-3 timmar på kliniken. På operationsdagen så undersöks ögonen än en gång av ögonläkaren för att se om värdena stämmer överens med de från undersökningen. Läkaren går även igenom de läkemedel som skall användas efter operationen. Frågor finns det tid att ställa både innan och efter din behandling.

För att operationen skall bli så behaglig som möjligt så ges en lugnande tablett och så droppar man en lokalbedövande vätska i ögonen. Efter ett tag så visas du till själva operationssalen där du kommer vistas mellan 15-30 minuter. Du får ligga bekvämt på en bänk och ögonfransarna hålls åt sidan med en slags tejp. En spärr sätts på ögonlocken för att du inte skall kunna blinka. Ögonbedövningen i sig hjälper även till så att du inte skall blinka. Du behöver inte vara orolig att lasern skall träffa fel för den har en inbyggd radar som gör att den följer ögats rörelser. Själva operationen tar endast ett par minuter. Du kommer att känna ett lätt tryck mot ögat samtidigt ser du dåligt i några sekunder.

Efter operationen så får du sätta di ett annat rum för att invänta en sista koll innan hemfärd. Du måste ha någon som kör dig hem och se till att ha med dig ett par solglasögon. En del klinker står för ett par solglasögon så dubbelkolla med dem. Se även till att inte vistas utomhus, endast vid hemresan.

Du kommer att behöva ta antibiotiska droppar och de börjar du med redan på kliniken och dessa måste tas enligt anvisningar. När du kommer hem så kommer du säkerligen att vara trötta och vilja sova några timmar, detta är helt normalt! En del upplever det som om de har smuts i ögat, sveda och rinnande ögon. Detta lägger sig normalt efter ett par timmar. Synen kommer att vara ganska dålig ett par timmar efter behandlingen för att sedan förbättras snabbt. De flesta kan efter en Lasik operation vara på arbetet redan dagen efter. En sak att komma ihåg är att läkningsprocessen är väldigt individuellt som vi alla möjliga operationer. Lägg inga viktiga möten precis efter för man vet aldrig!