Olika synfel

Närsynthet eller myopi

Detta är det vanligaste synfelet, det finns fler som är närsynta än som har felfri syn.

Synfelet innebär att ögat är för långt eller så är hornhinnan för krökt. Ljusstrålarna bryts framför närhinnan . Är man drabbad så ser man otydligt på långt håll och behöver t.ex. glasögon när man kör bil. Att läsa går ofta bra att göra utan glasögon eller linser.

Det finns en rad olika metoder för att behandla närsynthet.

Brytningsfel eller astigmatism

Astigmatism kan förekomma ensamt eller i kombination med närsynthet eller översynthet. Ljusstrålarna bryts i olika riktningar vilket i sin tur leder till att man varken ser skarpt på nära eller långt håll. Detta problem orsakas av att hornhinnan inte är jämnt rundad.

När man behandlar astigmatism så gör man oftast det i kombination med andra synfel. Vilken operation som är lämplig i ditt fall beror på graden av astigmatism.

Översynthet eller hyperopi

Ca 80 procent har en lättar form av översynthet och de flesta behöver inte glasögon för att lindra besväret.

Synfelet innebär att ögat är för kort eller hornhinnan för platt. Ljusstrålarna har därför sin brytningspunkt bakom näthinnan som i sin tur leder till att du ser dåligt på nära håll Vissa symptom som kan uppstå vid översynthet är bl. a. huvudvärk, överansträngda ögon och något suddig syn framför allt på nära håll.

Det finns en rad olika operations metoder för närsynta.

Ålderssynthet eller presbyopi

Vid ca 45 års ålder drabbas alla människor av ålderssynthet. Linsen i ögat blir stelare och detta leder till att förmågan att fokusera på nära håll avtar. Man behöver därför läsglasögon eller progressiva glasögon. Även om du tidigare genomfört en operation mot närsynthet eller översynthet så kommer du att bli drabbad. Det går även att genomföra en operation mot ålderssynthet.