Behandla ärr

Vilka behandlingar är lämpliga för ärr och vad kan man göra åt missprydande ärr och hudbristningar? Texten under tar upp vad man skall tänka på och vilka behandlingar som kan vara värt att prova.

Ärr
Ärr är resultatet för alla människor där huden råkar ut för yttre påverkan. Det kan vara genom kirurgi, acne, brännskador, hudreaktioner eller olyckor av olika slag. Olika människor är olika känsliga, huden har också olika möjligheter att återskapa sitt forna utseende. Vissa drabbas oerhört lätt av ärr och andra verkar läka genom magi. Ärr är dock helt ofrånkomligt vid skador, däremot så läker vissa människors ärr snyggare än andras.

Ärr kan se ut på massor med olika sätt. Det optimala är naturligtvis ett tunt och fint ärr med samma färg som omkringliggande vävnad. Vissa ärr läker på det sättet hos vissa människor. Men i och med att alla ärr inte skapas av kirurger med skalpeller så är oftast verkligheten en annan. Ett ärr kan läka fint och normalt, men också bli vad man kallar hypertrofiskt eller en keloid.

Ett hypertrofiskt ärr är högre än den omkringliggande huden. Det står upp och kan klia och vara röda. Röda förblir de så länge ärret är aktivt. Ett ärr kan vara aktivt under väldigt lång tid, upp till ca 18 mån.

Keloider växer utanför det ursprungliga såret och kan vara både upphöjda och omfångsrika. Ärr som dessa kan bli fula och måste i så fall tas bort av en kirurg. Dock så ersätts de alltid av ett mindre ärr.

Kroppens förutsättningar för att hantera ärr och skador förändras från att man är nyblivet foster tills att man blir vuxen. Skulle du som foster inne i kvinnans kropp råka ut för en skada när fostret är 3 månader gammalt, skulle den skadan läka helt utan ärr. Vävnaden regenereras och såret skulle läka helt osynligt. Men redan i graviditetens slutskede förändras förutsättningarna, ärrvävnad skulle uppstå och märken bli permanenta.

Huden består av tre lager:

Epidermis>
Det yttersta hudlagret kallas för epidermis (överhud) och är ca 0,05 till 0,5 mm tjockt. Den här huden förnyas konstant. Skador i denna hud lämnar oftast inte permanenta märken. Underst i detta hudlager finns även cellerna (melanocyter) som skapar pigment och ger huden en mörkare ton under sommaren.

Dermis
Nästa hudlager heter dermis (läderhud). I detta hudlager finns talgkörtlar, hårsäckar, blodkärl, svettkörtlar och nerver. Här finns även blodkärl, körtlar och kollagen (protein). En stor del av bindväven består av ett nätverk av elastiska och proteinrika fibertrådar som ger huden fasthet och samtidigt elastiska egenskaper.
Skador i läderhuden och djupare ger alltid synliga ärr.

Subcutis
Det tredje och innersta hudlagret heter subcutis (underhud). Underhuden består av bindväv och fettceller. Detta är ett bra energiupplag för kroppen. Denna del av huden fungerar också som stötdämpare och skydd för underliggande muskulatur och benhinnor. När det uppstår rynkor och påsar under ögonen är detta ofta en följd av att underhuden har förlorat vätska.

Behandlingar
Det finns gott om annonser som lovar effektiva behandlingar av ärr och hudbristningar. Laser hit och dit, IPL behandlingar och undergörande krämer som genom olika små mirakel bygger upp huden underifrån. Som vanligt gäller det att navigera rätt i djungeln av både behandlingar och utövare.

Det finns inga behandlingar som helt och hållet tar bort ärr. Det är inte praktiskt möjligt. Oftast så har man tyvärr alldeles för höga förväntningar på resultatet. Man kan förvisso minska ärr hos en plastikkirurg, men grundregeln där, är alltid att man ersätter sitt gamla fula ärr mot ett nytt och förhoppningsvis mindre synligt ärr.
Att tro att en plastikkirurg kan operera utan att lämna ärr är tyvärr felaktigt. Det är bara i Tv serier som ”NipTuck” som det är möjligt. Verkligheten är tyvärr en annan. Skär eller skadar man huden tillräckligt djupt, så lämnar det alltid ett spår i form av ett ärr.

Behandlingen man ska välja skiljer sig beroende på typen av ärr. Är det gamla acne ärr så lämpar sig vissa behandlingar bättre än andra osv.

Hudslipning
Fungerar precis som det låter. Man slipar bort hudens övre lager och låter ny hud läka fram. Beroende på hur djupt man tänker slipa brukar behandlingen utföras av olika personer. Från hudterapeut till läkare. Från den mildare varianten som t.ex. Microdermabrasion där man blästrar bort döda hudceller och därmed riktigt fina rynkor och linjer. Till riktiga slipmaskiner där man slipar betydligt djupare tills huden blöder.

Självklart är det viktigt att den som utför behandlingen vet vad den håller på med. Men det gäller ju faktiskt i stort sett alla behandlingar. Men tyvärr så tar den här behandlingstypen inte heller bort ärr. Men kan göra de släta och mindre framträdande.

Syror av olika styrka
De flesta har nog hört talas om olika typer av syra behandlingar. AHA, BHA, TCA, PHA syror och liknande. Med olika syror och blandningar behandlar man huden och ”fräter” bort det yttersta hudlagret. Det finns olika styrkor och beroende på vilken styrka man använder, utförs behandlingen av allt från hudterapeuter till läkare. De svagaste syrorna sticker lite i huden och kan hjälpa till att ge huden en härlig lyster. De starkaste fungerar mer som en kontrollerad brännskada där behandlingarna sker under narkos.

Ingen av syrorna kan ta bort ärr, men behandlas man felaktigt kan ärr uppstå. Fördelarna med de starka syrorna är att om man behandlas rätt så läker huden sakta efter behandlingen och man får sin nya ”babyhud”. Nackdelarna är att huden blir solkänslig efteråt, kan få en ljusare ton en tid efter behandlingen och att ärr kan uppstå om man behandlas felaktigt. Gemensamt är att ingen av behandlingarna kan ta bort ärr men kan i vissa fall göra dem mindre framträdande.

Laser
Lasern stimulerar blodcirkulationen och kan därför påskynda och förbättra läkningen av ett sår. Det finns massor av behandlingar som annonseras där man använder ”Laser” som lockrop. Kortfattat så är laser inget annat än ett oerhört ”rent” ljus i en specifik våglängd. Beroende på våglängd och styrka så kan man använda laser till massor av saker. Allt från att skära i metall till mänsklig vävnad, tillföra energi till celler och förånga och ”slipa” hud med. Olika våglängder har olika funktioner och är bra till olika saker. När det gäller behandling av ärr, kan man med rätt typ av laser få ett ärr att bli slätare, blekare och finare. Men man kan aldrig ta bort det helt. Men det kan ge bra resultat.

Tyvärr så är det många som använder ordet laser helt felaktigt. IPL (Intensivt Pulserande Ljus) som är vanligt när det gäller permanent hårborttagning är ett typiskt exempel, benämns oftast som laser, men har ingenting med laser att göra. Men det är fortfarande en väldigt effektiv och bra metod.

Att någonting har med laser att göra betyder inte att det automatiskt är bra och effektivt. Men laser kan vara en bra metod (beroende på vilken laser) att behandla och förbättra utseendet på ärr.

Mikropigmentering
Den här metoden går ut på att göra ärret eller skadan så osynlig som möjligt. Man tatuerar helt enkelt huden och kamouflerar på det sättet ärret så att det ska bli mindre synligt för ögat. Görs det av ett proffs så kan det bli riktigt snyggt. Nackdelen är att behandlingen brukar blir ganska kostsam och att resultatet blir permanent. Blir det inte snyggt så har man ett nytt ”märke” att störa sig på. Solning kan göra ”märket” mer eller mindre framträdande eftersom tatueringen inte förändras på samma sätt som huden runtomkring. Tar inte bort ärret eller hudbristningen men gör det mindre framträdande. Måste utföras av ett proffs.

Silikonsalvor/plåster
Silikonprodukter har funnits i många år och har många medicinska studier bakom sig. Man vet att det hjälper och främjar läkningen av ärret. Men det är svårt att säga hur mycket. Vissa personer svarar bättre på behandlingen än andra. Den här typen av behandling ger bäst resultat på nya ärr, men fungerar även på lite äldre ärr. Fördelen är att behandlingen är billig och att den inte kan försämra resultatet. Fungerar bäst på hypertrofiska (uppåtstående) ärr och röda ärr. Resultatet blir oftast ett slätare och mindre rött ärr. Kan vara bra att ha ett paket plåster eller en tub i medicinskåpet hemma om olyckan är framme. Salvorna och plåstren tar inte bort ärr, men kan göra dem mindre framträdande och finare. Fördelen är enkelheten och priset. En tub kostar några hundralappar och räcker ett par månader.

Slutsatsen då?
Jag skulle tro att alla människor har ärr någonstans på kroppen. Vissa ärr kan stärka ens personlighet och t.o.m. vara lite sexigt. Sen har alla säkert något ärr som vi helst skulle vara utan. Det finns alltså inga behandlingar som tar bort ärr och hudbristningar. Många behandlingar kan göra dem mindre framträdande. Men grundregeln är att man alltid ersätter ett ärr med ett nytt ärr. Har man ett fult ärr som man störs av så kan man alltså ersätta det med ett kanske mindre och ”snyggare” ärr. Men man blir aldrig av med dem helt. Tyvärr ser man ganska ofta annonser som lovar guld och gröna skogar med ärr och hudbristningar. Rätt dumt eftersom det oftast innebär att man som kund får oerhört höga förväntningar och därför väldigt ofta blir besviken på resultatet.

Det bästa sättet för att få snygga ärr är att behandla såret rätt från början. Skydda skadan och tejpa den så att huden hålls ihop ordentligt. Det är speciellt viktigt efter en operation där såret är så pass djupt att huden ofta vill dela på sig. Behandla med en bra ärrsalva eller silikonplåster och skydda såret/ärret från solljus. Det tar tre månader för ett ärr att få samma styrka som omkringliggande hud efter en skada. Så de första tre månaderna är viktigast.

Man brukar säga att tiden läker alla sår. Det kanske gäller vissa ärr i själen, men tyvärr inte dem som sitter utanpå kroppen. Gamla synder och ärr är svårare att behandla än nya.