Inte bara skönhet

Botox härstammar från en bakterie som är ofarlig om den används på ett kontrollerat sätt. Bakterien upptäcktes redan i början av 1800-talet och var i sin dåvarande form orsaken till många svåra matförgiftningar. Sen dess har många forskat om bakterien, både inom botandet och förebyggande av sjukdomar, smärtlindring, användningsområden som läkemedel och på senare tid alltså även inom skönhetsindustrin.

Att bara förknippa Botox med släta pannor utan rynkor vore helt fel. Redan för många år sedan började Botox användas på patienter som hade problem med nervryckningar. Genom att injicera Botox i muskeln så stänger man av nervens möjlighet att skicka impulser till muskeln och därmed får den att sluta rycka och dra ihop sig. Alla har vi säkert någon gång råkat ut för att en muskel någonstans dras samman okontrollerat under några sekunder. Vid ögat, munnen, i handen eller någon annanstans, vilket kan vara ganska irriterande. Tänk dig då att ha den här typen av muskelsammandragningar dygnet runt, året runt i resten av ditt liv. Vore det inte skönt att veta att detta lätt kan botas eller stoppas genom en liten kontrollerad injektion var fjärde till sjätte månad? Även människor som har en CP-skada har under många år kunnat få viss hjälp genom regelbundna Botox-injektioner.

Personer som lider av okontrollerade svettningar kan bli hjälpta av Botox-injektioner i närheten av de körtlar som utsöndrar svett, så att nerven inte längre har möjlighet att skicka sin impuls om att det är dags att svettas.

Andra tillstånd som kan förbättras av små Botox-injektioner är till exempel migrän, spänningshuvudvärk och tandgnissel.

Tyvärr, eller som tur är beroende på hur man ser det, så räcker det inte med att injicera Botox vid ett tillfälle. Beroende på var och varför man tar det så håller behandlingen i sig olika länge. Men beroende på behandling, kön och fysik så brukar behandlingen hålla mellan 3-9 månader. Efter att Botox brutits ner av kroppen så är alla spår av preparatet borta. Resultatet av behandlingen avtar med tiden för att till slut försvinna helt. Då är det dags att injicera en ny dos.