Viktiga tidpunkter före och efter din ansiktsoperation!

Det finns lite saker som kan vara svårt att hålla reda på. När och om får jag duscha, byta tejp, bada, träna, springa osv. Den här lilla kalendern kan hjälpa dig att komma ihåg viktiga tidpunkter.

Kalendarium:
-3 Veckor
Sluta röka innan din operation. Rökning hämmar blodcirkulationen och därför också läkningen efter din operation. Rökning påverkar ditt operationsresultat på ett negativt sätt (sårbildning, fördröjd läkning, fula ärr mm.).

-2 Veckor
Sluta att äta tillskott som innehåller E-vitamin (förlänger blödningstiden) och värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra (Ipren, Magnecyl, Bamyl, Treo m fl (blodförtunnande)). Inga av dessa är därför lämpliga att äta innan en operation. Alvedon och Citodon kan du äta om du behöver.

-2 Dagar
Lös ut recept på smärtstillande och eventuellt antibiotika så att du har det tillgängligt när du kommer hem efter din operation. Köp en rulle kirurgtejp så att du har den tillgänglig om du behöver tejpa dina ärr.

Operationsdagen
Duscha och tvätta hela kroppen noga innan du åker till din klinik. Ta med dig lämpliga kläder till din operation. De skall vara bekväma. Inga skor som måste knytas, inga åtsittande byxor och inga tröjor som måste dras över huvudet. Kontrollera med din läkare om du kan äta och dricka innan din operation. Vanligtvis är detta möjligt fram till 8 timmar innan operation. Ta inte med några smycken och ta ut dina kontaktlinser. Använd inte smink eller nagellack dagen för operation. Se till att du har någon som kan hämta och hjälpa dig efter din operation.

Kom i tid, hellre lite för tidigt än lite för sent.

1 Dag
Drick mycket vatten, ta det lugnt men rör på dig. En liten promenad utan att ta ut dig. Vatten är renande och påskyndar ditt tillfrisknande. Du får inte duscha, men du kan tvätta dig försiktigt med en tvättlapp, dock inte vid ärren efter din operation. Det är katt-tvätt som gäller.

2 Dagar
Du bör stanna kvar i regionen för operationen i två dagar. Men absolut i minst 1 dag. Så nu kan du börja åka iväg om du behöver.

3-4 Dagar
Du kan duscha för första gången. Om tejpen över dina ärr skulle lossna så sätter du på en ny remsa över den gamla tejpen. Detta för att förhindra att bakterier kommer i kontakt med ditt sår.

6 dagar
Du ska eventuellt på återbesök. Vid en ansiktsoperation så tas mindre stygn runt ögon och öron normalt bort efter ca 5-6 dagar.

1 Vecka
Om du brukade äta vitamintillskott eller kosttillskott innan din operation som du slutat med. Då är tiden inne för att kunna börja äta de igen. Du kan nu också börja äta värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra.

Du kan ta en öl eller ett glas vin. Inga mängder med alkohol. Drick dig absolut inte berusad.

10 dagar
Du ska eventuellt på återbesök och ta bort resten av dina stygn.

2 Veckor
Förhoppningsvis har ditt sug efter cigaretter försvunnit. Men om det skulle vara kvar och du absolut vill börja igen. Då kan du ta din första cigarett efter din operation. Men varför inte ta ett nikotinplåster och en morot istället;)

1 vecka efter stygnen tagits bort eller försvunnit.
Du kan bada och basta, ta det lugnt och försiktigt. Bada med tejp över dina ärr.

3 Veckor
Mycket av svullnaden har försvunnit. Du kan försiktigt börja träna områden som inte blivit behandlade. Du skall inte bli svettig och absolut inte påfresta dina ärr.

6 Veckor
Du kan börja med lite mer intensiv träning, men träna fortfarande inte det området som blivit behandlat. Det får du vänta ytterligare med. Du kan successivt öka din träning, men iaktta fortsatt försiktighet. Svullnaden på det behandlade området är i stort sett helt borta.

3 Månader
Dina ärr har återfått sin fulla styrka. Det betyder att du kan börja belasta dem som vanligt. Fortsätt gärna att tejpa dina ärr för att skydda dem mot solljus eller solarium tills de bleknat ordentligt. Men för övrigt fortsätter livet som vanligt.

6 Månader
Du ska förmodligen på ett återbesök till din klinik/kirurg. Det är det här återbesöket som de flesta glömmer bort att komma på, för att allt känns så bra och naturligt, men försök att komma ändå.

Viktiga saker att tänka på:

  • Håll huvudet högt några dagar efter operationen. Detta hjälper till att minska risken för blåmärken. Skulle du få blåmärken så kommer de att försvinna. Men ta det lugnt.

  • Har du högt blodtryck så bör detta kontrolleras hos distriktssköterska några gånger under månaden innan ingreppet. Meddela läkaren om detta inte ligger bra inför operationen.

  • Byt tejp en gång per vecka eller när den känns ofräsch. Var noga med att torka rent under den gamla tejpen. Låt ärren lufta en liten stund innan du sätter på den nya. Har du fått en rodnad eller irritation under tejpen så skall du tvätta med tvål och vatten och inte sätta på ny tejp förrän irritationen försvunnit helt. Denna info gäller efter att stygnen tagits bort. Innan dess tejpar ni över den gamla tejpen med ny tejp för att hindra bakterier att komma i kontakt med såret.

  • Har du stödbandage efter ditt ingrepp så brukar detta oftast bara behöva användas under de första dygnen när det gäller ingrepp i ansiktet.

  • Det behandlade området kan komma att kännas stelt och vara utan känsel under den första tiden efter ingreppet. Efter ett tag så mjukas området upp och känseln kommer börjar komma tillbaka. Ge det lite tid så kommer allting att kännas som vanligt.

  • Vid ingrepp i huvudet och i hårområdet så skall försiktighet iakttas vid hårtvätt. Be om hjälp när det gäller detta. Du kan normalt tvätta ditt hår efter ca 3 dagar.

  • Skydda ärren från sol och solarium under de första 12 månaderna för att förhindra missfärgning av ärren. När det gäller vistelse i solen för övrigt så bör området för ingreppet skyddas med solskyddsfaktor 20 eller högre.

  • Sov som det känns bra. Lyssna på kroppen. Sovställningen skall vara bekväm men inte göra ont. Om du brukar sova på sidan eller på magen. Så kommer detta att ske naturligt när det är dags. Din kropp vet när det är ok.

  • Depression är inte helt ovanligt efter ett ingrepp av det här slaget. Man kan börja gråta för ingenting, känna missnöje över resultatet och bara bli allmänt låg och ledsen. Känner man till att det kan inträffa så är det lättare att hantera. Det kommer vanligtvis ganska snart efter operationen och pågår en vecka eller så. Ta fram och läs texten om du känner igen dig och vänta. Det går snart över.

Den här kom ihåg listan är ett hjälpmedel för att du ska kunna komma ihåg viktiga saker/tidpunkter. Din läkare kan ha andra rutiner och då ska du naturligtvis lyssna på honom/henne.

Lyssna på din kropp, använd ditt sunda förnuft och:
Basera dina beslut på kunskap!