Olika fillers

En av de populära fillerna på marknaden just nu är Restylane. Det är en kristallklar gel som är tillverkad av icke-animalisk stabiliserad hyaluronsyra. Den injiceras i huden för att för att minska ansiktslinjer, skulptera läppar och förstärka ansiktsformer som kinder och haka. Produkterna är naturligt nedbrytbara och effekten varar vanligtvis i sex månader upp till ett år. Efterfrågan på estetiska produkter ökar tillsammans med det växande behovet att må bra och ta hand om sig själv/känna sig fräsch. Behandlingen med Restylane är enkel och säker och ger omedelbara resultat. Fyra miljoner estetiska behandlingar i över 70 länder har utförts till dags dato.

Restylane har optimala egenskaper för utjämning av ansiktslinjer jämfört med många konkurrerande produkter, inte minst dess långvariga effekt, som är en konsekvens av den unika och patenterade stabiliseringsprocessen. Respektive filler är vävnadsanpassad för att gelen ska integreras i huden på ett korrekt sätt för ett estetiskt och hållbart resultat. Eftersom råvaran inte är animalisk är biverkningar mycket sällsynta och inga allergitester krävs före behandlingen. Den naturliga nedbrytningsprocessen ger inte heller några risker för reaktioner i kroppen, vilket kan uppstå med permanenta implantat.

Det finns ett antal konkurrerande produkter baserade på hyaluronsyra för estetiskt bruk på marknaden idag. Ingen av dem har kunnat visa samma kapacitet för att skapa volym och optimal stabilisering som Restylane, vilket gör att resultaten sällan varar lika länge. Dessutom finns ett antal produkter som antingen är baserade på collagen eller syntetisk plast.

Den första Restylane-produkten godkändes för försäljning i Europa 1996 och sedan dess har produktsortimentet kompletterats med ytterligare fem produkter, alla baserade på Q-Meds patenterade NASHA-teknologi. Restylane utgör i dag sex produkter som är skräddarsydda för att uppfylla olika behandlingsbehov och typer av korrigering.

Restylane
Avsett för korrigering av ansiktslinjer och rynkor, till exempel linjer kring ögonen. Även för läppskulptering. Godkänt för försäljning i Europa 1996 och i USA i december 2003.

Restylane Perlane
Används för utfyllnad av djupare ansiktslinjer, som linjer vid näsan och läpparna samt för läppskulptering. Har varit godkänt i Europa sedan 2000.

Restylane Touch
En vidareutveckling av och efterföljare till RESTYLANE Fine Lines. Används huvudsakligen för korrigering av tunna, fina rynkor och linjer. Godkänt för försäljning i Europa i februari 2004.

Restylane SubQ
Avsett för skulptering av ansiktets konturer, till exempel förstärkning av kinder eller haka genom att öka volymen i ansiktsvävnaden. RESTYLANE SubQ har utvecklats för att möta efterfrågan på behandling som kräver mindre ingrepp och läker snabbare än till exempel injektion av fett eller plastikkirurgi. RESTYLANE SubQ kan också användas som komplettering till en traditionell ansiktslyftning. Produkten godkändes för försäljning i Europa i april 2004.

Restylane Vital
Lanserat i juni 2004 och är avsett att tillföra huden vitalitet och spänst vid områden med åldersrelaterade förändringar, t.ex. i ansiktet, i urringningen och på händerna.

Restylane Lipp
Introducerades i början av 2006. Produkten är särskilt formulerad för läppskulptering för att ge en mjuk och naturlig fyllighet och som följer med munnens komplicerade rörelser.

www.q-med.se
www.restylane.se

New-Fill/Sculptra
New-Fill tillför volym genom en syntetisk mjölksyra (samma som vi har i kroppen, fast kemiskt framställd) som ofta används inom medicinen.
New-fill stimulerar nyproduktionen av kroppens egna kollagen, vilket skiljer sig från de andra icke-permanenta fillers. Polymjölksyra är den volymtillförande kompononeten och har använts i över 20 år inom ortopedi och rekonstruktiv kirurgi. Framförallt har produkten visat sig vara mycket effektiv för volymökning i kindpartier, varför produkten använts med stor framgång till HIV-patienter med lipoatrofi. Lipoatrofi innebär att man förlorar en stor del av underhudsfettet i ansiktet med urholkade ögon och kinder som följd.
New-fill sägs hålla upp till två år efter det första injektionstillfället, men det förutsätter påfyllningar i omgångar för att effekten av nybildningen av kollagen ska vara ihållande och därmed ge en synbar effekt.

Klumpar kan förekomma, men syns inte utan känns när man trycker på huden. Dessa uppkommer inom 6-12 månader efter det första injektionstillfället men försvinner gradvis av sig självt.
Produkten bryts ner efterhand och räknas alltså som icke-permanent.

www.sculptra.com

Hylaform
Detta är en hyaluronsyra baserad filler med animalisk bas. Nackdelen med att ha en animalisk bas är att det kan bli allergiska reaktioner. Hyaluronsyran utvinns ur tuppkammar. Skillnaden mellan Hylaform och andra hyaluronsyrabaserade produkter är dels graden av koncentration av hyaluronsyra, men även hur stabil molekylerna är. Dvs hur lång det tar innan kroppen bryter ner produkten. Likaså skiljer sig gelernas konsistens åt som i kombination med behandlarens färdigheter kring injiceringen kan bidra till att det estetiska resultatet kan variera.
Klumpar av gelen kan förekomma, men dessa kan man försiktigt mjuka upp med massage. Så småningom mjukas skarpa konturer upp.
Hylaforms effekt varar i mellan 3-6 månader, alltså kortare än sina konkurrenter. Hylaform är dock något billigare per spruta och kostar mellan 2 - 2,500 kr per ml.

Hylaform är mer utbrett i USA och finns bara på ett fåtal kliniker runtom i Sverige, framförallt i Stockholm och Göteborg.

Juvéderm 18, 24, 30
Juvederm är en icke animalisk hyaluronsyra. Hyaluronsyran, tillverkas syntetiskt och kommer inte från djur. Den är framtagen genom sk bakteriell fermetion och inte stabiliserad som Restylane. Det innebär i praktiken att mängden hyaluronsyra är större för att förlänga durationstiden. Juvederm bryts dock inte ner isovolemiskt, vilket innebär att implantatets ur en estetisk synpunkt inte är likadant under durationstiden, utan kan sjunka ihop och bli ojämnt efterhand. Påfyllningar bör därför göras för att korrigera ojämnheter.

Juvéderm 18, 24 och 30 står för graden av koncentrerad hyaluronsyra mätt i mg/ml.
Gelen är designad för injektion i dermis, speciellt linjer och rynkor, men kan även användas till läppar.
Juvéderm 30 är speciellt framtagen för injektioner djupare ner i huden och lämpar sig bäst för läppförsoring. Juvéderm sägs hålla mellan 3-6 månader.

www.juvederm.com

Reviderm Intra
Reviderm består av icke-animalisk hyaluronsyra och dextran - en sockermolekyl kombinerad med hyaluronsyra. Sockermolekylerna sägs stimulera kroppens nybildning av kollagen och vara längre. Den kvarstående effekten kan variera beroende på skillnader i huden. Efter första behandlingen rekommenderas en till två uppföljande påfyllningar ske för att få en effekt som varar upp till 11⁄2-2 år.
Dextramolykylerna absorberar vatten i huden ock kan därför ge en svullnad och rodnad som kan kvarstå i några dagar efter behandlingen. Men svullnaden är också, som med alla andra sprutor, injektionsrelaterade.

Reviderm används till både horisontella och vertikala rynkor i pannan, bekymmersrynkor, nasolabialveck (linjen mellan näsan och munveck), munvinklarna, veck och rynkor på kinder. Även läpparnas kontur kan förstärkas, men används inte helt uttalat till läppförstoring i det läppröda. Reviderm är inte särskilt utbrett i Sverige utan erbjuds endast på ett fåtal kliniker.

Evolence och Evolence Breeze
Evolence är en icke permanent filler baserad på kollagen. Kollagen har använts i medicinskt syfte i över hundra år och i injicerbara kosmetiska material de senaste 20 åren, Evolence introducerades i Italien år 2004 och finns sedan dess på många kliniker om i världen.

Evolence injiceras precis under hudens yta och ersätter förlorat kollagen samt att den fungerar som ett stöd till kollageskiktet. Evolence är en naturprodukt och tack vare sin patenterade Glymatrix – teknik kan den härma egenskaper hos det naturliga kollagen som finns i huden. På så vis är allergiska reaktioner mycket ovanliga och det är inte nödvändigt att göra ett test innan man behandlas av Evolence. Har man tidigare reagerat allergiskt på kollagen bör man konsultera med sin läkare.

Behandlingen återställer hudens spänst under minst 12 månader. Det krävs alltså inga fler behandlingar under ett års tid till skillnad från många andra produkter som ofta kräver upprepade behandlingar per år. Evolence används som utfyllnad i rynkor och förstoring av läppar. Finns på flera kliniker runtom i Sverige.

www.evolence.com

Zyderm och Zyplast
Zyderm och Zyplast är kollagen som utvinns från kohud. Eftersom allergiska reaktioner kan uppstå i samband med animaliska produkter, behövs ett testimplantat administreras. Ungefär 3 % får allergiska reaktioner. Hållbarheten är relativt kort, 3-6 månader innan kroppen har brutit ner implantatet.
Kollagen var länge populärt i USA och började användas för läppförstoring i slutet av 80-talet.
Produkterna säljs dock inte i Sverige.

TEOSYAL
TEOSYAL är en hyaluronsyrebaserad filler från den schweiziska tillverkaren Teoxane, som räknas som en av de renaste från proteiner på marknaden, vilket ger minskad risk för allergiska reaktioner. Den unika krosslänkningen av hyaluronsyra som Teosyal har ger den en extra lång hållbarhet i vävnaden. Ca 8-12 månader. Om man gör 1-3 touch-ups på sin injektion får man ett hållbarare och hållbarare resultat. Vissa patienter vittnar om ett så gott som halvpermanent resultat eller läppinjektioner som hållit i minst två år redan vid andra injektionstillfället. Detta är positivt då ärrvävnad skapas vid varje injektionstillfälle.

TEOSYAL First Lines, TEOSYAL Global Action, TEOSYAL Deep Lines
3 produkter special inriktade på att fylla ut rynkor och även läppar.

  • Fyller ut fina linjer, alla medeldjupa rynkor och djupa rynkor
  • Fyller ut permanenta fördjupningar/veck
  • Fyller ut läppar, både kontur och det läppröda

TEOSYAL Meso
Potent återfuktare (kan jämföras med Restylane Vital:
  • Återfuktar, fyller ut fina linjer och ger huden ett fylligare utseende på svårbehandlade ställen så som hela ansiktet, handryggen och dekolletaget
  • Ultimat återfuktning av huden. Kan hålla upp till 1000 ggr sin egen vikt i vatten.

TEOSYAL Ultra Deep
Är en speciell produkt för att skapa och bygga upp volym i ansiktet (motsvarade Sub-Q) injiceras med 26G 5/8 nålar; Injektionen är inte traumatisk för patienten och behöver inget snitt.

Volymbyggande produkt för:
  • Omskulptera kindben och återskapa ansiktskonturer
  • Fylla alla områden av ansiktet så som tear trough, kinder, haka osv. Används för att ta bort djupa hudveck, och hängande hud med en lyftande effekt.

www.teoxane.com