Ickepermanenta fillers

De vanligaste ickepermanenta ämnena som används vid utfyllnad av rynkor och vid läppförstoring är hyaluronsyra och kollagen. Båda är biologiskt nedbrytbara och försvinner med tiden. De används även för utfyllnad av rynkor.

Hyaluronsyra
Hyaluronsyra är ett socker som finns naturligt i alla levande varelser. Hyaluronsyra är det som ger huden dess volym och spänst. Lite mer än hälften av kroppens hyaluronsyra finns i hudens bindväv, och i så kallade protoglykoner, där dess främsta egenskap är att binda vatten. Resten finns ibland annat i ledvätska, kärlväggar, öga och navelsträng.

Ämnet används även i andra medicinska sammanhang, bland annat ögonkirurgi, uro-gynekologi och vid behandling av artros. Det förekommer också hyaluronsyra i kosmetiska produkter för att binda fukt till huden.

I takt med att kroppen åldras produceras allt mindre hyaluronsyra och hudens förmåga att binda fukt försämras. Man kan då märka på bl.a. läpparna att de inte är lika “plutiga” som när man var yngre.
Likaså bidrar minskad mängd hyaluronsyra till att huden tar längre tid på sig att återfå sin ursprungliga form. Vilket man kan märka om man ex. “nyper tag” i huden med fingrarna.

Hyaluronsyra i dess naturliga form balanseras ut i kroppen mycket fort. Om man exempelvis hade sprutat in helt obearbetad hyaluronsyra i huden, hade det försvunnit inom några dagar.
Kemiskt framställd hyaluronsyra är stabiliserad för att stanna kvar i kroppen under en längre period. Ämnet kan vara icke animaliskt eller animaliskt, i det senare fallet är det vanligtvis utvunnet ur tuppkammar.

Eftersom kroppen känner igen ämnet som eget, bildas ingen kapsel kring materialet, vilket är en stor fördel.

Sättet att stabilisera hyaluronsyran skiljer sig åt mellan olika tillverkare. Medan vissa fillers har en högre halt med hyaluronsyra, är den inte lika stabil i sin kemiska sammansättning, vilket ger kortare hållbarhet. Den mest stabiliserade formen av hyaluronsyra är Restylane genom NASHA-tekniken.

Varumärken: Juvéderm, Restylane, Restylane Perlane, Restylane Touch,
Restylane Sub-Q, Restylane vital, Restylane Lipp, Hylaform, Rofilan


Hållbarhet
Eftersom hyaluronsyra är biologiskt nedbrytbart är resultatet inte bestående. Hur länge effekten varar beror på olika faktorer som exempelvis hudens struktur, ålder och livsstil. Man får räkna med att effekten kan försvinna fortare om man utsätts för mycket “påfrestningar” som för rökare eller om man är en frekvent kyssare : )

I normalfallet är hållbarheten, ca 6 månader. Gör man en uppföljning strax efter det första besöket kan det hålla upp till ett år.

Kollagen
Kollagen är det protein som finns i störst mängd i kroppen. Kollagen finns i bindväv såsom ben, hud, senor och blodkärlsväggar. Vanligt kollagen bildar fiberstrukturer som ger struktur och stadga, dvs håller huden elastisk och stark. Ämnet i sig består utav aminosyror som finns i olika vävnader och bildas framförallt av bindvävsceller.
Elasticiteten i huden avtar från 30-årsåldern då läderhudens produktion av kollagen minskar. Mäns hud är något tjockare än kvinnors och innehåller mer av ämnet, vilket innebär är att de inte lika lätt får rynkor som kvinnor.
Kollagen som används kosmetiskt utvinns från ko- eller grishud. Eftersom det är en animalisk produkt, görs ett test för att fastställa om patienten är allergisk mot implantatet.
Kollagen blev mycket populärt i USA under 80-talet, men är inte lika utbrett i Sverige då det tidigare varit förbjudet.

Varumärken kollagen: Zyderm, Zyplast, Evolence, Evolence Breeze

Hållbarhet
Kollagen är ett icke-permanent alternativ som håller mellan 3-6 månader.
Kan ge ’klumpkänsla’ och allergier kan förekomma. Evolence produkten håller dock längre tack vare en egen teknik som de har patent på.