Hudbristningar

Även kallad striae kommer från det engelska namnet stretch som översatt till svenska betyder sträcka, och det är precis det huden gör när man får bristningar. Bristningar är väldigt vanligt i tonåren och under en graviditet. Kroppen förändras snabbt under dessa perioder och huden hänger inte alltid med utan töjs ut.

Det första tecknet på bristningar brukar vara röda eller rödlila streck som kan vara olika långa. De brukar blekna och minska med tiden men försvinner tyvärr inte helt.

Båda könen kan drabbas av bristningar och som sagt speciellt i tonåren när kroppen förändras. Pojkarna får då bristningar över axlar och armar, och flickor över höften, rygg, rumpa och lår. De som styrketränar väldigt mycket får regel bristningar när kroppen ökar i muskelmassa. Man behöver inte heller öka i vikt för att få bristningar utan smala personer kan också få det.

Hur får jag bort dem?
Tyvärr finns det ingen behandling mot bristningar även om vissa krämer sägs trolla bort dem. Själv så har jag inte provat någon så jag kan inte uttala mig om det. Man måste ha tålamod många bristningar bleks och försvinner lite med tiden. Försök att hålla huden återfuktad eftersom huden blir mer elastisk då vilket kan förebygga bristningar. Har man fula breda bristningar som man verkligen lider av är nog den effektivaste behandlingen att på kirurgisk väg göra den mindre. Man skär upp och syr ihop på nytt. Därmed ersätts den breda fula bristningen med ett tunnare ärr.