Fettinjektion

Ett sätt att förstora läpparna på är genom fett transplantation, där ditt eget fett fungerar som utfyllnadsmaterial. Läkaren suger ut fett från magen, baken eller låret. Sedan prepareras fettet och sprutas in i läppen. Man använder så kallat autologt fett.

Beroende på om hur fettet extraheras, vilket område som behandlas, hur djupt det injiceras etc., stannar 20 - 50 procent av fettet stannar kvar. Patientens fysiologi och kroppens förmåga att bibehålla fettet spelar också stor roll i hur länge effekten varar. Kroppen lagrar ju normalt sett inte fett i läpparna och därför är det inte alla fettceller som överlever proceduren.

Fördelen är det faktum att man använder kroppseget material som inte stöts bort.
Likaså finns det de läkare som överkorrigerar, dvs opererar in extra mycket fett för att kompensera de fettceller som inte stannar kvar. Den typen av aktion kan göra mer skada än nytta eftersom fettceller kan dö av just den orsaken.

Nackdelen med fettransplantationer är att fettet inte försvinner jämnt över läppen. Det kan ge ett klumpigt intryck och återfyllning kan behövas för att jämna till resultatet. Går man upp i vikt kan även fettcellerna i läppen bli större, vilket man kanske inte vill. Risken för ärrbildning är dock mindre än vid de andra operationsalternativen.

Skulle man ångra sin behandling, och det inte försvinner mer fett måste man genomgå en läppförminskning för att återställa storleken.