Fasta implantat

På den svenska marknaden erbjuds inte fasta implantat. Dels på grund av juridiska omständigheter för godkännande av läkemedel men även pga efterfrågan. Det inget alternativ som än så länge lever upp till den grad av säkerhet läkarna vill kunna erbjuda sina patienter. Fördelen är dock att det är lätt att ta bort materialet eftersom det är en enda sammanhängande bit, till skillnad från semipermanenta implantat som integerear sig med vävnaden.

Jag har valt att nämna några olika typer av fasta implantat som används runtom i världen.

Advanta
Advanta är gjort av en plast, polytetraflouroethylene (ePTFE) med ett mjukt, poröst mittparti som är omgärdat av en medel porös yta. Detta på grund av att implantatet ska kännas så mjukt och naturligt som möjligt. Implantatet upplevs som lika naturligt som läpparna i sig. Advanta marknadsförs inte i sverige, men finns I andra länder och är särskilt populärt är preparatet USA. Advanta används även till andra syper av implantat såsom haka, kinder etc.

Gore-Tex
Gore-Tex känner nog de flesta igen från andra sammanhang såsom ytskikt och beläggning på alltifrån jackor till maskiner. Gore-tex används även i medicinska sammanhang, och så har skett i många år.
Gore-tax implantatet är utformat för att vävnaden ska kunna fästa i det ordentligt för att undvika kapselbildning runt materialet.

www.goremedical.com