Epidermis/Överhud

Det allra yttersta i huden, det vi ser, är ett lager platta döda celler av keratin (hornsubstans), samma som andra döda proteinceller består utav såsom hår och naglar. Hornlagret fungerar som kroppens första och omedelbara skydd mot nötning, solsken, kemiska ämnen, bakterier m. m. och gör huden i princip vattentät.

Det är alltså i epidermis som nya hudceller bildas. Överhuden utgörs i sig av fem olika lager och som är tunnast på ögonlock och som tjockast på fotsulor. När den är mycket tunn (ömtålig hy, torr hy) kan man se blodkärlen igenom, medan ett tjockt lager (fet hy) blir mer ogenomskinligt.
De fem lagrena utgörs av hudceller som befinner sig i olika stadier av sin livscykel.
Hornlagret, som är överst består således av döda hudceller som är hudens första, direkta skydd mot UV-strålning, väta, bakterier etc. Man När man skrubbar/peelar sig tar man bort en del av hornlagret vilket påskyndar cellbildningen.
Nybildade celler vandrar upp från botten av epidermis. Under cykelns gång tappar de fukt och blir plattare. När de når hudytan är de döda stöts de bort för att ge plats åt en ny cykel. Denna process pågår fortlöpande och huden byts ut med ungefär 4 veckors mellanrum. Det är framförallt därför solbrännan inte varar så mycket längre.

Epidermis har även till uppgift att bilda pigmentkorn och behålla fukt, vitaminer, mineraler och proteiner i huden. Detta skyddar i sin tur både kroppens celler och organ från bakterier.