Spikmatta

Historik
Spikmattan härstammar från Indien och har använts av fakirer och yogis i flera tusentals år. Den har använts i avslappnings övningar, vid meditation och yoga.

På 80-talet återupptäckte ryssen Kuznetsov spikmattan. Han hade grava rygg- och förlamningsskador och skapade en spikmatta för att kunna göra kraftfull akupunktur behandlingar på sig själv. Spikmattan blev en succé i Ryssland och användes flitigt inom sjukvården och såldes på apotek. Trenden dog ut i slutet av 90-talet, ungefär samtidigt som Kuznetsov gick bort.

Nu är spikmattan het igen och i Sverige finns den i tre modeller, svensk spikmatta, rysk spikmatta och shakti spikmatta.

Alla mattor bygger på samma princip men den svenska spikmattan är den som är mest lämpad för alla för där sitter spikarna inte så tätt och då går det lätt att dämpa trycket med en t-shirt eller handduk. Gör man så på de andra två mattorna så förlorar man effekten. Att den svenska spikmattan är till för alla gör den lämplig även för personer med t.ex. fibromyalgi och reumatism.

När skall man inte använda spikmattan?
Har man väldigt känslig hud så skall man vara försiktig när man använder spikmattan. I början måste t-shirt eller handduk användas för att vänja huden så att inte klåda uppstår. Personer som har blödarsjukan eller äter blodförtunnande mediciner skall inte använda spikmattan då det finns stor risk för blåmärken och hudblödningar. Spiken på alla mattor är rundad och inte vass så den kan inte sticka hål på huden. Lider du av ryggeksem eller psoriasis så skall du använda en handduk emellan och korta ner den rekommenderade behandlingstiden.

Vad händer i kroppen när man ligger på en spikmatta?
Hjärnan frisätter endorfiner. Endorfiner ger smärtlindring och välbehag och därför är spikmattan ett utmärkt hjälpmedel vid rygg- och nackvärk, ledvärk, stelhet och migrän.

Även oxytocin, ett lugn och ro hormon frisätts från hypofysen som i sin tur leder till att du blir väldigt avslappnad. Spikmattan är på så vis bra mot trötthet, muskelspänningar, spänningshuvudvärk, stress och sömnlöshet.

Hur länge skall man ligga på mattan?
Om det är första gången du använder mattan så skall man korta av tiden något så att kroppen vänjer sig. Man kan börja med att ligga på den 10-15 minuter i början för att sedan öka tiden efter varje gång man använder den. Ligger du på mattan i 10 minuter så har den en uppiggande effekt och ligger du längre så blir du avslappnad och trött.

Hur känns det, gör det ont?
De första 2-3 minuterna kan upplevas som riktigt smärtsamma men klarar man att härda ut ytterligare ett par minuter så avtar smärtan och övergår i behaglig värme. Till slut så försvinner all smärta och det blir riktigt behagligt och man känner sig trött och dåsig.

Vad kostar en spikmatta?
De olika mattorna kostar från 500-700 kr, beroende på vilken sort och var du köper den.