Brun-utan-sol-guideSelf-tan produkter kan vara en lika stor katastrof, som de kan vara fantastiska. Glöm de neonorangea solbrännorna à la Jersey Shore eller fotbollsfru. En bra self-tan skall fördjupa din färg och påminna om en naturligsolbränna. För att lyckas med resultatet krävs ett välhjort förarbete, underhåll och rätt produkt för din hud och hudton. För guds skull, försök inte matcha ansiktet till benen, det blir aldrig ett snyggt resultat.

Vi börjar med grunden, förarbetet. För att din fuskbränna skall bli jämn och trovärdig krävs det att du börjar arbetet redan några dagar i förväg. Se till att huden är i gott skick och var extra noga med att smörja in dig dagarna innan du tänker göra brun utan sol.


  • Innan din behandling stiger du in i duschen och ser till att skrubba hela kroppen ordentligt för att bli av med döda hudceller och eventuella torra fläckar. Om du använder en kroppskrubb med olja i, skall du duscha av oljan med en duschkräm efter avslutad skrubb.

  • Om du har torr hud bör du nu smörja in dig med en lätt bodylotion, för att sedan vänta i ca 30 min innan nästa steg.

  • Tag en fet kräm, exempelvis fotkräm och smörj in hälar, fotsulor och tår, fortsätt med att smörja armbågar och knän med samma kräm. Skölj ej bort den feta krämen från händerna, utan låt den vara kvar som ett skydd.

  • Börja smörja kroppen från benan och uppåt. Jag brukar försöka smörja ut det sista av produkten från armarna och magen in mot bröstkorgen, som att du tonar kanterna, men ej smörjer själva dekolletaget. Tag nu en specifikprodukt för ansiktet och smörj ansikte samt dekolletaget med denna.

  • Tvätta handflatorna samt fingrarna ordentligt, men var försiktig så du ej får vatten upp på handlederna eller för mycket på ovansidan av handen.

  • Tag lite self-tan på en sminksvamp eller borste och stryk ut på handens ovansida, tona ut på fingrarnas ovansida.

  • Tag på lösa kläder att sova i.

  • Det finns några alternativ till ovanstående, som bodylotions med lätt-brun-utansol effekt. Dessa kan man använda ca var annan dag, och behöver ej lika noggrant förarbete. Eller att man använder en bodylotion med brun-utan-sol-effekt på hela kroppen, för att sedan använda en traditionell self-tan på benen, om man vet att bara ben kommer visas upp.


Underhåll:

Tag ej varma bad, långa varma duschar eller använd produkter med för mycket olja som lägger sig på huden. Använd istället bodylotion varje dag. Ansiktet och dekolltaget brukar behöva en touch-up av brun utan sol var 3:e dag.


Våra favoriter:


Kropp:

Dove Summer Body Glow

Återfuktande lotion som tar en stund att sjunka in i huden. Finns i en ljus och en mörk version för att passa alla hudtoner. Så gott som omöjlig att misslyckas med och ger en trovärdig bränna som tonas bort naturligt. Smörj var annan – var tredje dag.

L’Oreal Sublime Bronze Gel

Färgad gelé vilket underlättar vid applicering. Går relativt snabbt in i huden och ger en djup bräbna. Två appliceringar och du får ett riktigt mörkt resultat som ej slår över i orange. Utmärkt till benen eller att blanda i sin ansiktskräm.

St Tropez Selftan Mousse

En klassiker i kategorin self-taners. Denna lätta mörka mousse med en lätt grön ton sjunker snabbt in i huden, och man måste därför vara snabb och noggrann vid applicering. Ger dock ett av de mest trovärdiga resultaten, och är därför en klassiker.

L’Oreal Sublime Bronze Towelettes

Bra färg, snabb och lätt att applicera , och inget kladd. En tyghandske som innehåller self-tanvätska. Sjunker snabbt in i huden och en handske räcker till hela kroppen samt ansiktet. Perfekt för resan.


Ansikte

Garnier Self Tan mist

Fantastiskt lättanvänd produkt. Den finfördelade misten lägger sig jämt över huden och trokar snabbt in. Fin naturlig ganska ljus färg som därför passar året runt.

Clarins Radiance-Plus Golden Glow Cream-Gel

Dagkräm med brun utan soleffekt. Ger en jämn naturlig lätt färg, mer av ett glow än en solbränna. Passar bra för ljus hud.

St Tropez Self Tan Mousse

Ger ordentligt med färg och bör användas på kvällen, då denna mousse lätt lämnar en grå-grön ton på huden innan färgen utvecklats. Täpper ej till porerna och torkar snabbt in. Två dagar i rad och brännan blir djup.

L’Oreal Sublime Bronze Gel

Färgad gelé som snabbt torkar in i huden utan att täppa till porerna. Ger en trovärdig färg som ej är orange. Ger en djup bränna vid två appliceringar.