Faktaguider
Kvinnor och vikt
Det är framförallt tre faktorer som påverkar hur vår kropp ser ut och hur mycket vi väger: skelettet, muskelmassan och fettvävnaden. Faktorer som påverkas av arv och miljö och som också förändras under livets olika skeden. De flesta kvinnor har en uppfattning om vad som är önskvärd vikt för egen del. Det handlar ibland mer om utseende utifrån en falsk idealbild, skapad av tidningarnas smala modeller, än om att trivas med sig själv. Kvinnors övervikt sätter sig framförallt kring höfter och lår. Den är ofta godartad från hälsosynpunkt.
Risker med stor övervikt:
- Högt blodtryck
- Diabetes
- Åderförkalkning = åderförfettningssjukdomar
- Belastningsskador t.ex. på knän.
Testa din vikt
Mät med ett måttband midja och höft. Midjemåttet ska mätas stående med benen lite isär efter en normal utandning. Måttet tas kring naveln. Mät sedan det största omfånget runt höfterna. Dividera midjemåttet med höftmåttet.
Midjemått i cm / Höftmått i cm = x.x (Exempel 64 / 95 = 0,7)
Värdet bör inte överstiga 0,8
Body mass index = Vikten i kg delad med längden i meter i kvadrat. Väg dig på morgonen utan kläder
Vikt i kg / (längd i meter*längd i meter) = xx (Exempel 60 / (1,65*1,65) = 22)
Intervallet för ”normalvikt” för vuxna ligger med detta mått mellan 18,5 och 25, ”övervikt” mellan 25 och 30 och ”fetma” över 30. Ramarna är vida och en kvinna på 1,65 kan alltså väga mellan 54 och 68 kg och ändå vara normalviktig med detta mått)
Hur gick det?
Ligger ditt midja/höftmått över 0,8 och ditt BMI över 30 kan du ta kontakt med hälso- sjukvården för att få hjälp med att gå ner i vikt)
Ligger ditt BMI mellan 25 och 30 kanske du kan klara av din viktminskning själv. För att nå resultat måste du bestämma dig för att lyckas. Du kanske kan ta hjälp av några av råden nedan. Ligger du mycket under normalvärdena och har funderingar runt mat och vikt kanske du också ska kontakta hälso- sjukvården. Ligger du inom normalvärdena men ändå är missnöjd med din vikt kanske du ska fundera över varför. Vem jämför du dig med?
Nya Vanor
- Sätt upp ett mål för din viktminskning och en tidpunkt för när du skall nå målet. T.ex. om ett år ska jag ha gått ner i klädstorlek från 42 till 40.
- Bryt ner målen i etappmål som t.ex. till semestern ska jag gå ner 4 kg. Belöna dig själv när du nått etappmålen, dock inte med mat.
- Minska högst 0,5 kg per vecka.
- För matdagbok under ett par veckor och se hur och varför du äter.
- Planera in ”glädjeämnen” i din vardag som en uppmuntran. Bio/teater-beök, musik, träffa vänner osv. du måste ha kul när du minskar i vikt.
- Om du vill ha hjälp i starten kan ett näringspulver med lågt kaloriinnehåll ersätta vissa måltider. Men glöm inte att det krävs en förändring av dina vanor för att behålla en lägre vikt.
- Ät regelbunden frukost, lunch och middag.
- Lägg upp din portion på tallriken innan du sätter dig till bords. Använd gärna en mindre tallrik.
- Handla mat när du är mätt.
- Försök undvika bantningar som leder till stora viktförändringar upp och ner under kort tid, så kallad jojobantning som i sin tur leder till ökad vikt på sikt.
- Försök att röra på dig lite mer än tidigare. Hellre 15 minuter varje dag än 4 timmar varannan vecka.
- Ett snedsteg ibland gör inget – gå snabbt tillbaka till de nya vanorna.
- Gå med i en viktgrupp om du vill ha stöd från andra som också försöker gå ned i vikt.
Det här vinner du
Förutom att du orkar mer och mår bättre minskar risken för de följdsjukdomar fetman kan ge upphov till.
Bra att veta
Under puberteten förändras hormonbilden i kroppen. Den medför att tonårsflickan blir lite rundare, något som är nödvändigt för utvecklingen till kvinna. En del flickor som under denna tid börjar banta eller träna hårt löper en risk att utveckla anorexi.