Efterförlopp fettsugning

Vad händer efter din fettsugning?
Ömheten i operationsområdet är oftast inte så intensivt. Den brukar beskrivas som kraftig träningsverk eller en bedövad ömhet när man tar på området.

Du kommer att få bestående ärr där kanylen förts in, ärren är normalt mellan 0,5 cm och 1 cm stora. De flesta störs inte alls av dessa ärr. Normalt så försöker man lägga ärren i hudveck och blir på det sättet mycket diskreta. Men om ärren skulle kännas som ett problem så finns metoder för att kamouflera dessa så att de i de flesta fall blir mer eller mindre osynliga.

Vid en fettsugning så använder man en kanyl som förs fram och tillbaka under huden och suger ut fettet. När fettcellerna dras bort från sina fästen är små blödningar oundvikliga. Blödningarna är oftast mycket små och i och med att kanylen är trubbig så trycks de större blodkärlen åt sidan utan att skadas.

Alla patienter får ömmande blåmärken och svullnader efter en fettsugning. Hur omfattande dessa bli varierar, men ibland kan svullnaden och blåmärken bli ganska omfattande. Det är helt ofarligt och det finns inget sätt att undvika detta.

Svullnader och blåmärken sitter i olika länge. Men under de första dagarna brukar dessa tillta för att efter några dagar börja gå ner. I vissa fall så kan det sitta i upp till en månad efter operationen. Allting beror på patientens egna förutsättningar och ibland kan det gå över redan efter en vecka. De flesta patienter tycker att den värsta svullnaden har försvunnit efter en vecka.

Efter operationen så blir du utrustad med en stödförband av något slag exempelvis en gördel. Denna brukar minska svullnaden. Direkt efter operationen är området mjukt, men vartefter svullnaden tilltar så hårdnar området och vissa patienter kan störas av detta i flera månader. Stela och hårda områden mjuknar successivt.

Vid stora ingrepp så känner man sig oftast matt och tagen de första dagarna, man bör vila mycket. Vid ingrepp på ben och buk så bör man inte ligga med benen högt de första dagarna. Vid sängliggande så ska man ändå försöka att röra på benen. Vid ingrepp på nedre delen av kroppen så kan det vara svårt och jobbigt att vara uppe och gå. Men det är ändå viktigt att röra på sig efter operationen. Däremot så ska du undvika långa promenader de första dagarna.

Det stödjande förbandet ska du behålla på dygnet runt efter operationen. Du ska endast ta av det när du duschar. Det kan du göra efter 2-3 dagar. Det här gäller inte vid fettsugning i ansiktet och halsen där svullnaden går över snabbare. Här behöver du bara bandage de första dagarna eller ibland upp till en vecka.

Efter de första tre veckorna så kan du börja med lätt fysisk aktivitet, men du ska ändå bära bandaget så mycket som möjligt under dagtid. Efter tre månader så behövs inget stödbandage alls. Vissa kan uppleva det som jobbigt att helt sluta med bandage. Men det är en vanesak och den känslan går över. Efter tre månader så kan du också göra vilka fysiska övningar som helst.

Det definitiva slutresultatet kan du inte se förrän tidigast efter ca 6 månader. Om någon korrektion skulle behövas så måste man vänta minst 6 månader med detta. Man väntar alltid 6 månader innan man går in i ett tidigare opererat område.
Den första tiden efter en fettsugning kommer huden runt området kännas bedövad. Det är helt normalt. Ibland så kan det ta några månader innan känseln har återgått till helt normal igen.

Om hudens elasticitet är normal och förväntningarna har varit lämpliga så är de allra flesta patienter mycket nöjda efter ett ingrepp av det här slaget.

Läs gärna igenom kalendariet för viktiga tidpunkter före och efter din fettsugning.

/ Mikaela