Faktaguider
Män och vikt
I industriländerna räknar man med att omkring 30 procent av befolkningen är överviktig. Det är framförallt tre faktorer som påverkar hur vår kropp ser ut och hur mycket vi väger: skelettet, muskelmassan och fettvävnaden. Faktorer som påverkas av arv och /eller miljö. Övervikt för män visar sig oftast i form av en tjock mage, sk ölmage. Även om man är smal eller fullt normal i övriga kroppen, innebär alltid en kulmage en ökad hälsorisk. I Sverige finns en trend med viktuppgång för män. Männen har blivit ”fetare” för varje generation. I genomsnitt ökar man i vikt upp till 50-60 års ålder, därefter sker en viss viktnedgång. Omkring 6 % av befolkningen i Sverige har en så betydande övervikt att man ur medicinsk synpunkt talar om fetma.
Risker med övervikt:
- Högt blodtryck
- Diabetes
- Åderförkalkning = åderförfettningssjukdomar
- Belastningsskador på t.ex. knän.
- Vissa former av cancer.
Testa din vikt
Tre sätt att mäta
1. BMI (Body Mass Index) mäter kroppsmasseindex. Om du t.ex. väger 76 kg och är 182 cm lång räknar du så här: Multiplicera din längd i meter med sig själv, dvs 1,82*1,82 = 3,31. Dividera sen din vikt med den summa du fick, dvs 76/3,31 = 22,9
18,5 – 24,9 = Normalvikt
25.0 – 29,9 = Övervikt
30,0 – xx,x = Fetma
Denna metod tar inte hänsyn till om det är fett eller muskler som ger viktresultat. Det är därför mätmetoden är mindre bra för personer som styrketränar intensivt. Det talar inte heller om var överskottskilona sitter.
2. Mät midjan. Det enklaste sättet att ta reda på om hälsan befinner sig i riskzonen är att mäta midjemåttet. Ställ dig upp och mät midjan ungefär runt naveln, strax efter normal utandning. Hälsorisken ökar vid ett midjeomgång över 94 cm och om måttet är över 102 dm är det mycket ökad risk.
3. Midja/höftmått. Mät midjemåttet som ovan och dividera det med höftmåttet (mät där höften är som störst). Värdet bör inte överstiga 1,0.
Hur gick det?
Ligger ditt midjemått över 102 cm och ditt BMI över 30 bör du ta kontakt med hälso/sjukvården för att få hjälp att gå ned i vikt. Ligger ditt BMI mellan 25-30 kanske du kan klara av din viktminskning själv. Men för att nå resultat måste du bestämma dig för att lyckas. Du kanske kan ta hjälp av några av råden nedan.
Nya vanor
- Sätt upp realistiska mål för din viktminskning och en tidpunkt för när du ska nå målet, t.ex. om ett år ska jag ha gått ner en klädstorlek.
- Bryt ner målen i etappmål som t.ex. till semestern ska jag gå ner 4 kg. Belöna dig själv när du nått etappmålen, dock inte med mat.
- För matdagbok under ett par veckor och se hur och varför du äter.
- Försök få med dig någon annan som också önskar gå ned i vikt. Ni kan stötta varandra.
- Planera in ”glädjeämnen” i din vardag som en uppmuntran. Biobesök, fotboll/ishockey matcher osv. du måste ha kul när du minskar i vikt.
- Minska högst 0,5 kg per vecka.
- Ät regelbundet frukost, lunch och middag + 2 st mellanmål.
- Om du hoppar över måltider ställer kroppen in sig på svält och sänker ämnesomsättningen.
- Lägg upp din portion på tallriken innan du sätter dig till bords, iställer för att ha kastrullerna på bordet. * Använd gärna en mindre tallrik.
- Försök att röra på dig mer än tidigare. 30 min/dag är bättre än 2 tim/helg. Prmenader, städning och trappor räknas också.
- Ett snedsteg ibland gör inget – gå snabbt tillbaka till de nya vanorna.
- Handla mat när du är mätt.
- Drick mycket vatten under dagen. Tänk på att läsk, saft, juice och alkoholhaltiga drycker är kaloririka.
Det här vinner du
Förutom att du orkar mer och mår bättre minskar riskerna för de följdsjukdomar fetman kan ge upphov till.