Dieter

Här beskrivs kortfattad några populära dieter. Vissa dieter är väldigt bra och de kan man följa under en lång period medans andra inte är att rekommendera för längre bruk. Det är en djungel där ute, i vissa dieter får man inte äta en sorts mat och i andra så hyllas maten. Det bästa är att pröva sig fram till den som passar just dig bäst. Rådfråga gärna med en dietist eller liknande om du känner dig osäker.

GI Metoden
Glykemiskt index eller GI är ett mått på hur snabbt blodsockret stiger efter att ha ätit kolhydrater. En jämn blodsockernivå gör också att fett inlagringar blir mindre och fettförbränningen blir bättre.

Du ska hålla dig till livsmedel med ett lågt GI värde och ibland kan du äta medelhögt värde. Högt GI är bannlyst i större mängd. 20 procent av energiintaget skall komma från fett och då helst från fisk, skaldjur och vegetabilier. 20-30 procent bör komma från protein för att hålla fettförbränningen igång och 50-60 procent skall komma från kolhydrater. Förespråkare för GI metoden säger att det inte är en bantningsmetod utan en livsstil.

Viktväktarna
Metoden går ut på att alla livsmedel har poäng så kallade points. Allt är tillåtet och inget är förbjudet men allt är däremot begränsat. Näringsintaget är varierat och bra balanserat men fett är begränsat. Hur många points du får äta per dag är beroende på vikt, ålder, kön och hur mycket träning du utför.

Frukt och grönt har få points. Kött, fisk, mjölkprodukter, ost, bröd, flingor och torkad frukt bör man äta välavvägda portioner av. Sötsaker, pålägg och vin är begränsat till ett visst antal points per vecka.

Metoden är väldigt omtyckt då du som medlem är med på veckomöten som är lärarledda. På mötena diskuteras lösningar och svårigheter med just din diet.

Atkins
Atkins metoden går ut på att ta bort kolhydrater under två veckor och sedan sakta införa dem under ett par månader. Allt socker ska undvikas även det som kommer från frukt. Högt intag av proteiner och fett rekommenderas tillsammans med utvalda grönsaker och viss frukt.

Att utesluta kolhydrater en längre tid är ingenting att rekommendera. När man undviker frukt, potatis, rotfrukter och fullkornsprodukter så går man miste om en mängd viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det finns för få studier på vad som händer med kroppen långsiktigt.

The zone diet
Detta är en balanserad diet där 40 procent skall vara kolhydrater, 30 procent proteiner och resterande 30 procent skall vara fetter. Kolhydraterna skall bestå av frukt och grönt med låg stärkelsehalt och köttet skall vara magert. Metoden är en sund och enkel diet som bygger på vad kroppen behöver.

Stenålders diet
Metoden bygger på att man skall äta som människan gjorde när vi var jägare fram till vi blev jordbrukare. Man får inte äta halvfabrikat, bröd, pasta, godis, kakor och läsk. Listan kan göras lång. Det man får äta är nötter, kött, färsk frukt och fisk. Kosten kan bli lite tråkig eftersom man varken får salta eller sockra den.