Träning för soffpotatisar

Träning skall vara roligt och något du skall hålla på med regelbundet. Det är bättre att köra korta pass regelbundet än en hårdkörare då och då. Kroppen mår bra av träning speciellt i dagens samhälle med för mycket stillasittande. Du behöver vardagsmotion på minst 20 minuter per dag, hur många följer det? Vi sätter oss i bilen och kör till jobbet, går några minuter till kontoret och sedan sitter vi hela dagen. Vem som helst kan räkna ut att det varken är bra för vikten eller andra krämpor så som ryggvärk.

Några kilos övervikt handlar främst om hur mycket vi stoppar i oss i förhållande till vad vi gör av med. Många tror att det går att äta vad som helst utan att det har några följder och nu måste jag tyvärr upplysa er om att det inte går! Vill du kunna unna dig lite godsaker då och då så måste du träna det är lika bra att acceptera det. Ta en ordentlig titt på din kropp, vilka förutsättningar tror du att du har? Målen skall alltid kunna uppnås, du kan inte träna bort en benstomme. En annan fråga som du skall ställa dig är hur mycket tid kan jag lägga på min träning? Ibland handlar det om prioritering, det kanske går att ändra på vissa saker.

Nu är du redo att sätta igång med ditt nya liv! Här kommer några tips till dig:

  • Stig av en hållplats tidigare och gå sista biten hem, ta alltid trapporna istället för hissen. Vill du vara extra hurtig så cykla till och från jobbet.
  • När du känner att du har fått igång din motion så kan du börja göra små förändringar i din kost, absolut inte banta! Byt helt enkelt ut olika produkter mot sundare alternativ.
  • Undvik stekt och friterad mat, kokt eller ugnstekt mat är det bästa. Använd teflon panna istället för gjutjärn.
  • Du kan nu försöka att lägga in 30 minuters träning per vecka och då kan du simma, promenera, cykla eller dansa.

Efterhand när du börjar känna dig starkare så lägger du in ett pass till per vecka och när ytterligare några månader har gått ett tredje pass. Tre pass per vecka skall man föröka att klämma in och du kommer att märka stor skillnad på hur du mår. Passens längd och intensitet skall även öka tills du tränar 60 minuter per pass. Grattis till ditt nya jag! Kom ihåg att lyssna på kroppens signaler, är du trött och hängig, vila då från träningen ett par dagar.

under följer tips på ett träningsupplägg:

Måndag Gympa/vattengympa pass ex. Friskis o Svettis, passlängd 55 min.

Tisdag Vila

Onsdag Styrketräning i grupp ex. Bodypump, passlängd 55 min.

Torsdag Vila

Fredag Intervall träning konditionsmaskiner, 15 min. cykling, 15 min jogga/gå, 15 min crosstrainer. Det finns ytterligare konditions maskiner om du vill byta ut något. Glöm inte att stretcha!

Lördag Vila. Idag kan du få unna dig något gått att äta och dricka. Håll din unnar dag till lördagar och försök vara hård mot dig själv i veckorna

Söndag En morgonpromenad på 45 min (bonus träning för den som orkar). Stretcha även efter morgonpromenaden.

Du kommer med tiden känna dig både starkare och piggare. Nu är ditt mål att försöka att hålla din motivation uppe och att inte komma i svackor. Ha med dig att alla människor har bra och dåliga dagar även elitidrottare.

Kämpa på!