RLE, CLE och Prelex

Alla dessa metoder bygger på samma princip och det innebär att ögats naturliga lins ersätts med en konstgjord plastlins.

CLE
De patienter som behöver en CLE operation har ett mycket kraftigt synfel. Synfelet går inte att åtgärda med en laserbehandling av hornhinnan.

RLE
Denna metod riktar sig till patienter från 40-45 år och uppåt. Dessa personer lider av ålderssynhet men tar även bort närsynthet eller översynthet. Den fungerar inte så bra på patienter med astigmatism. Patienter som genomgår en RLE operation kan behöva komplettera med en laserbehandling.

Prelex
Denna metod görs endast på patienter över 40 -45 år. Det behöver oftast både läsglasögon, dubbelslipade glasögon eller progressiva glasögon. Förmågan att fokusera på nära håll, att akommedera har avtagit. Detta kallas även för ålderssynthet.

Hur går operation till?
Operationen görs i lokalbedövning och patienten känner ingen smärta. Ett minimalt snitt görs vid sidan av hornhinnan. Den egna linsen tas bort och ersätts av en konstgjord. Operationen i sig tar ca 10 minuter och man opererar ett öga i taget.

När förbättras synen?
Synskärpan är redan dagen efter mycket bra. Ögondroppar måste användas under 3-4 veckor efter behandlingen.

Biverkningar:

  • Infektion
  • Inflammation
  • Väldigt sällsynta fall, näthinneavlossning eller svullnad av gula fläcken*