Lasik

Lasik kallas den laserbehandlingen som används vid närsynthet, översynthet och astigmatism. Detta är den behandlingen som ögonkirurger över hela världen använder sig mest av. Läkningstiden är kort och de flesta kan redan dagen efter gå tillbaka till sina normala aktiviteter.

Hur går behandlingen till?
En flik skapas på hornhinnan som sedan viks åt sidan som ett lock. Lasern korrigerar sedan synfelet, locket läggs tillbaka på sin plats och fäster där av sig själv. Bägge ögonen behandlas samtidigt.

När förbättras synen?
De flesta kan redan dagen efter köra bil, men förbättringen fortsäter dagar/veckor efter behandlingen. Högre ålder och sämre synfel motsvarar längre läkningstid.

Biverkningar:

  • Efter en Lasik operation kan det förekomma små blödningar i ögat. Detta gör så att ögat blir rött men det ät ofarligt och försvinner efter ett par dagar.
  • Vissa upplever att de en tid efter operationen är överkänsliga för ljus. Detta försvinner med tiden men ta hjälp av ett par solglasögon.
  • Torra ögon.
  • I sällsynta fall så kan man få problem med mörkerseendet. Detta orsakas av de droppar som man använder efter en operation. Detta försvinner när man slutat med dropparna.
  • Infektion.

Det finns väldigt få fall av alla operationer som utförs då patienten fått permanenta komplikationer. I vissa fall så kan en liten komplikation förekomma och den kan behandlas antingen med en ny operation och/eller antibiotika. 5-10 procent av de patienter som utför en Lasik operation kan behöva göra en om operation för att ett litet synfel kvarstår. Detta rättas till med en ny operation. Se till att denna extra operation ingår i priset för din behandling.