Tiden efter operationen och känslor

Från att du rullas in i operationssalen till att du sövs ner är huvudet fullt av funderingar och den känslan som känns tydligast är nervositet. Gör jag rätt? Kommer det att gå bra? Kommer resultatet att bli snyggt? Vad kommer mina vänner säga? Hur kommer omgivningen att reagera? Funderingarna och nervositeten tar inte slut förrän du somnar.

När du sen vaknar upp, mörbultad och med känslan att det sitter någon på bröstet. Då startar funderingarna och nervositeten igen. Gjorde jag rätt? Blev det bra? Blev det snyggt? Oj vad stora de blev!

Ta det lugnt, du känner precis samma sak som en miljon andra tjejer runt om i världen känt före dig.

Varför har ingen talat om att det kommer att kännas så här? Hade någon gjort det så hade det varit lättare att hantera. Detta är medaljens baksida. Men det går över. I det allra flesta fall så har du gjort rätt, det blev bra, det blev snyggt och brösten blev inte för stora. Faktum är att det är vanligare att tjejen som gjort operationen tycker att hon nog kunde ha tagit ett lite större implantat.

Direkt när du vaknar så kommer du att känna ett enormt tryck över bröstet, du är groggy efter narkosen och kanske mår illa. Du är svullen, öm och har massor med blåmärken. När du kommer hem så kommer du att märka att allting som skall göras är jobbigt. Resa sig från soffan, lyfta mjölkpaketet, laga maten, sova, klä på sig, duscha mm. Listan kan göras lång. Allting gör ont. Se därför till att du löst ut dina värktabletter innan operationen, att du blir hämtad från kliniken och att du får hjälp de första dagarna. Ta dina värktabletter, ingen tycker att du är duktig om du inte gör det och du behöver inte ha ont. Du kommer konstant att gå med en arm som skydd över dina bröst.

Efter några dagar så känner sig många tjejer deprimerade. Depressionen är också övergående, men det kan ta från några dagar till några veckor. Man tycker att det var ett dumt val, man ångrar sig, ingen förstår ens känslor och allting är bara jobbigt och man känner sig olycklig.

Vet du om att du kanske kommer att känna så. Blir det enklare att hantera det. Har du en pojkvän så låt honom läsa den här texten. Vill han inte så tvinga honom så han förstår att efter operationen vill du ha hjälp och du vill höra att dina nya bröst förmodligen är världens finaste. Du vill höra svaret på allting som du funderade på innan. Du gjorde precis rätt, du valde precis rätt storlek, din läkare var enormt begåvad och det är just nu oerhört synd om dig. Har du ingen pojkvän så intala dig att precis så här är det och det finns helt enkelt inga andra alternativ till att allting är perfekt.

Efter några dagar börjar också läktiden att kännas enormt lång. Du vill ha dina nya bröst nu, inte om några veckor. Första gången som du skall ta av din BH så kommer det att göra ont. Det ömmar, stramar, tejpen sitter i vägen, stygnen ser inte kloka ut.

Svullnaden går gradvis ner efter några dagar och det slutgiltiga resultatet börjar synas. Blåmärken sitter kvar olika länge på olika tjejer. Ärren ser fortfarande inte kloka ut och det är de som tar längst tid på sig att bli snygga. Ett ärr når inte full styrka förrän efter 3 månader och man måste vara noggrann med att tejpa ärren och inte sola på dem.

Brösten kommer att sitta väldigt högt upp och kan ibland se lite konstiga ut. Efter ett tag så tar tyngdlagen ut sin rätt och brösten hänger till sist till sig. Efter någon månad eller två så ser du 99% av slutresultatet. Läktiden därefter är mer till för din kropp än något som du kommer att se speciellt mycket av. Därför är det extra viktigt att följa alla de råd som ges om träning, tunga lyft och sist men inte minst att ta hand om dina ärr.

Tycker du om att sova på sidan? Se i så fall till att göra det innan operationen för det kommer att ta lång tid innan det blir en behaglig sovställning. Till slut så struntar man i att det gör ont och gör det ändå. Läktiden känns lång, lång, lång.

När du börjar gå ut och träffa folk efter operationen så är du så inställd på att du har ”silikonbröst” och tycker att alla stirrar på dina nya kompisar. Men ett år efter operationen så tänker du inte ens på att de inte suttit där hela tiden.

Många tjejer byter klädstil efter operationen. Nya kläder som är lite tajtare och som kanske visar upp formerna lite mer. Det är inget fel med det. Du har gjort operationen för din egen skull och tycker att resultatet är snyggt. Det är inget fel med att våga visa upp sig lite. En stolt person utstrålar en säkerhet som man inte ifrågasätter.

Vad kan du egentligen dra för lärdom av det här? Jo, var säker på dina egna känslor. Var beredd på känslorna som visar sig efter ett ingrepp av det här slaget. Är du beredd så blir det lättare att hantera dem. Var inte orolig och tro på dig själv. Tro kan försätta berg. Men kunskap är makt. Med kunskapen du fått efter att ha läst igenom det här, behöver du inte oroa dig. Oro kan med all säkerhet orsaka onödigt lidande. Det kan påverka både dig och din omgivning negativt.

Oroa dig inte för småsaker – allting är småsaker!