Sanningen bakom kult-produkten BioOil

BioOil har länge hyllats som ett mirakelmedel mot problemhy, ärr och för att förhindra hudbristningar under graviditet, eller behandla de som uppstått. Varför produkten hyllats och ansetts vara en naturlig produkt är svårt at förstå när man tittar lite närmare på den, men det ligger utan tvivel ett väloljat PR-maskineri bakom hypen.

Först och främst kan vi ta den banbrytande ingrediensen PurCellin OilTM som skall göra oljan tunnare och mer lättabsorberad av huden. PurCellin OilTM är i ingredienslistan listad som Cetearyl ethylhexanoate, vilket egentligen är en väldigt vanligt förekommande ingrediens i hudvård.

BioOil är i huvudsak en syntetisk produkt med fyra naturliga eteriska doftoljor från calenula, lavendel, rosmasin och kamomill samt solrosolja och lite sojaolja. Resten av ingredienserna är en blandning av mineralolja, syntetiska estrar, vanliga vitaminer, parfym, en stor mängd allergener och tvivelaktiga färgämnen. Tillverkaren är skyldig att ange allergener som finns med i listan över de 26 vanligaste allergiframkallande doftämnesallergenerna. Bio-Oil innehåller 10 st av dessa 26.

Nu till den stora chocken, rosmarin är traditionellt sett använt som ett naturligt medel att framkalla missfall. Även om produkten innehåller små mängder av eterisk olja från rosmarin, känns det ändock otroligt olustigt att en produkt som rekommenderas för gravida kvinnor innehåller en ingrediens som använts för att just framkalla missfall. De övriga eteriska oljorna känns också tvivelaktiga i denna produkt då rekommendationen lyder att gravida och ammande kvinnor ej bör använd olja från kamomill, rosmarin och calendula.