Öronplastik

Många lider verkligen av sina utstående öron både barn och vuxna. Öronplastik har man gjort under en längre tid och är ett av få skönhetsingrepp som faktiskt är accepterat av andra människor. Det har att göra med att det är en vanlig operation hos barn och helst vill man göra den på dem innan det börjar skolan för att undvika att de skall bli retade. Öronen är färdigväxta vid 4 års ålder.

Det man skall tänka på om man har barn som skall genomgå operationen är att inte tvinga fram beslutet. Barn som är positiva till ingreppet är mer samarbetsvilliga under hela processen.

Även om operationen är vanligaste bland barn så finns det nu många vuxna som gör den. Det är vanligare och mer accepterat i dagens samhälle att genomgå skönhetsoperationer och det i sin tur leder till att ”vanliga” människor opererar sig.

Operationen – så går den till
Den vanligaste metoden är att kirurgen gör ett litet snitt på baksidan av örat för att blotta brosket. Kirurgen skulpterar sedan brosket och böjer in det nya örat mot huvudet. I vissa fall så behöver kirurgen även ta bort en del av brosket.

Operationen sker under lätt narkos eller i vaket tillstånd med lokalbedövning och lugnande. Den tar ca 1 – 3 timmar att utföra. Ingreppet ger ett svagt ärr på baksidan av örat och som kommer att blekna med tiden.

Komplikationer
Det är väldigt ovanligt att man får komplikationer efter en öronplastik men de som förekommer är:

  • Blodpropp i örat, löses oftast upp av sig själv om inte så kan den dräneras.
  • Infektion i brosket i örat.

Återhämtning
Patientens huvud lindas in med ett förband för att få den bästa läkningen och det är viktigt att det hålls på plats. Öronen kan dunka och värka lite i ett par dagar efteråt och lindras med smärtstillande. Efter ett par dagar så byts förbandet ut mot ett tunnare förband som liknar ett pannband.

Stygnen
Snittet kan sys ihop med stygn som äts upp av kroppen och då behöver man inte ta bort dem, sys det med vanliga stygn så tas det bort efter 1-2 veckor.

Arbete/skola och fysisk aktivitet
Både barn och vuxna är tillbaka till arbete/skola efter ca en vecka. Fysisk aktivitet bör undvikas i ca 1 månad och kontaktsporter där man drar och slår mot örat bör undvikas till upp emot 8 veckor efter operation. Örat är helt färdig läkt efter ca 6 månader.