Mellanansiktslyft

Ett mellanansiktslyft är lämplig att utföras i samband med andra ansiktsoperationer. För även om det blir ett större antal totala ingrepp så blir det bara en läkningsprocess och en konvalescens (läkningstid). Du får räkna med ett par veckor innan du kan gå tillbaka till jobbet utan sjal och kanske solglasögon. Man brukar få gå hem dagen efter operationen men rekommenderas vila i ytterligare några dagar.
Vid ett mellanansiktslyft koncentrerar man sig på mitten av ansiktet. Olika personer åldras ju olika och man måste anpassa behandlingen därefter. Vissa personers kinder sjunker mer än andras och det ger kraftiga veck vid näsvingarna (Nasiolabiala veck) ned mot mungiporna. Många som drabbas av detta tycker att det får dem att se gamla, trötta och ibland sura ut. Det sura kommer av att om kinderna sjunker så sjunker också mungiporna.

Vid ett mellanansiktslyft så lossar man delar av muskulaturen under kinderna och lyfter dessa. Man åstadkommer därmed en utslätning av veck (rynkor) vid näsan, man lyfter mungiporna och man får ett piggare ungdomligare utseende kring ögonen. Man ser piggare och yngre ut helt enkelt.
Mellanansiktslyften utförs nästan uteslutande med så kallad titthålskirurgi. Det innebär att man gör små snitt i skalpen och inuti munnen eller i undre ögonlocken och för in smala instrument genom dessa små hål. Fördelen med detta är att man inte får några ärr som syns. I skalpen täcker håret och i mun eller ögonlock sitter ärret på insidan och är därför helt osynliga. Försiktigt lossar man sen på de delar som skall lyftas och fäster dem igen högre upp i ansiktet.
Denna operation är vanlig i kombination med ett ansiktslyft och kan med fördel utföras vid samma tillfälle. Man brukar få gå hem dagen efter operationen men rekommenderas vila i ytterligare några dagar.