Ögonlocksplastik

Ögonlocksplastik syftar till att avlägsna slapp överskottshud och fett i övre, nedre eller bägge ögonlocken. Du kan operera de övre eller de undre var för sig eller allt på en gång.
En ögonlocksplastik är ett relativt okomplicerat ingrepp, men utförs ändå under lätt narkos. De vanligaste operationerna går till på följande sätt:

Vid en övre ögonlocksplastik skär kirurgen ut en oval hudbit. För att fördjupa och höja vecket över ögat behöver man ofta också ta bort en del av den underliggande muskulaturen samt lite fett. Vid en undre ögonlocksplastik väljer man att antingen lägga det kirurgiska snittet på insidan av ögonlocket, vilket inte ger upphov till något synligt ärr, eller att lägga snittet alldeles under ögonfransarna. I det första fallet avlägsnas en del av fettkudden från insidan. Om snittet däremot läggs nedanför ögonfransarna kan man förutom att avlägsna eller förflytta fettet (transposition) även sträcka huden.

Operationen tar som regel 1-2 timmar och sker under lokalbedövning, ofta i kombination med ytlig narkos. Operationen efterlämnar fina ärr i övre respektive nedre ögonlocken. Dessa kan vara röda och synliga under den första tiden, men efter 6-8 veckor syns de knappt. Svullnaden är värst under de första dagarna och går snabbt tillbaka, men helt fin blir man först efter cirka 6 veckor. Återbesök med stygntagning sker efter 4-6 dagar.