Ansiktslyftets historia

Plastikkirurgi har ingenting med plast att göra. Även om man skulle kunna tro det med tanke på hur mycket olika implantat och andra konstgjorda material som man använder när man skall förändra eller hjälpa människor som skadat sig eller är olyckliga med sitt utseende. Ordet kommer av Grekiskans ”plastikos” som betyder omformningsbar. Det är precis det man är ute efter, dvs. att förändra utseendet på en viss del av en människa. Den allra viktigaste delen av plastikkirurgi och dess ursprung är att kunna hjälpa människor med horribla skador, medfödda eller efter olyckor. Eller att kunna ersätta kroppsdelar som gått förlorade i sjukdom, tex. cancer.
En annan viktig del inom det här området är den skönhetsmässiga delen. Det är också den delen som vi koncentrerar oss på här.

Man skiljer idag på två typer av plastikkirurgi, även om de hänger tätt samman och är beroende av varandra för sin utveckling Rekonstruktiv och Estetisk plastikkirurgi.

Rekonstruktiv plastikkirurgi
Rekonstruktiv plastikkirurgi är den delen som är inriktad på att återskapa förstörda eller saknade kroppsdelar. Här ingår till exempel att skapa en ny näsa av brosk åt brännskadade som sedan kan täckas med transplanterad hud. Eller att skapa ett helt nytt bröst åt en kvinna som förlorat sitt i bröstcancer.

Estetiska plastikkirurgin
Den typ av kirurgi som vi huvudsakligen berör här är den estetiska plastikkirurgin. Den som är till för att göra oss yngre, vackrare och mer belåtna med oss själva.

Önskan att förändra utseendet har alltid funnits och det finns spår av kirurgiska ingrepp från så lång tid tillbaka som 10,000 före Kristus. Blindhet av grå starr (mjölkad lins i ögat) finns det historiska dokument att man kunde behandla kirurgiskt redan 1950 år före Kristus.

Eftersom den här avdelningen behandlar just ansiktet så hoppar vi till början av 1900 och första världskriget. Innan första världskriget visste man inte så mycket om ansiktets muskulatur och nervbanor. Först då skottskador och granatsplitter tvingade fram nya tekniker för att i möjligaste mån återställa ansikten hos skadade soldater utvecklades kunskap, tekniker och metoder för att reparera förstörda vävnader och strukturer i ansiktet. Kirurgen Jacques Joseph nämns som en av den moderna plastikkirurgins fäder. Efter första världskriget publicerade han
bl.a. läroböcker om näskirurgi. Andra världskrigets fasor skapade fler utmaningar för skickliga kirurger som lärde sig att bemästra frostskador, tryckskador, brännskador och skadade nerver. Plastikkirurgin hade fått sin nuvarande ”moderna” form och blev en erkänd specialitet. Plastikkirurgins ”gyllene år” mellan 1960 och 1985 var den tid då nya tekniker utvecklades på löpande band. Det var även den tid då mikrokirurgin utvecklades. Mikrokirurgi används inom plastikkirurgi bl.a. för att reparera små blodkärl och enskilda nerver. Den används också för att rekonstruera svåra medfödda missbildningar i huvud och ansikte, hjärta eller könsorgan.