Pannlyft och ögonsbrynslyft

Tunga övre ögonlock, nedsjunkna ögonbryn och djupa veck (vågräta som horisontella) är något som många lider av med tilltagande ålder. Detta gäller i lika hög utsträckning män som kvinnor och syns lika tydligt på bägge. Här skiljer det sig lite från andra ålderstecken i ansiktet som faktiskt ofta stör kvinnor mer än män.

Alla dessa problem kan numera korrigeras med en enda operation. Det är förstås ganska komplicerat att åstadkomma allt detta på en gång efter som hud skall bort, muskler skall lyftas och kanske kortas och allt detta samtidigt som man skall akta känselnerver och rörelsenerver. Vilka resultat som eftersträvas med pann- och/eller ögonbrynslyft har också betydelse för vilken operationsmetod som används.

Många patienter som funderar på ögonlocksplastik för att minska ”häng” över ögat är faktiskt bättre lämpade för just ett pann- och ögonbrynslyft. Den ”hängande” eller ”tunga” delen över det övre ögonlocket är mycket ofta ett resultat just av att pannan och ögonbrynen har sjunkit. Om man då väljer att bara operera ögonlocket kan det ge ett konstigt ansiktsuttryck, pigga ögon med veckad panna och tunga hängande ögonbryn är ju knappast något man vill ha. Då är det ofta bättre med ett mer heltäckande lyft av den övre delen av ansiktet.

Pann- och ögonbrynslyft var en av de första operationerna som regelmässigt utfördes för att föryngra kvinnors utseende redan på 20-30 talet. På den tiden var inte operationstekniker alls lika utvecklade som idag och därför kunde man bara lossa och sträcka det yttersta lagret hud. Det gav förstås begränsade och inte särskilt hållbara resultat.

Dagens tekniker är helt annorlunda och förbättringen man åstadkommer är permanent. Med det menar jag att om man ser 15 år yngre ut då läkningen är färdig så kommer man för alltid att se 15 år yngre ut än man egentligen är. Idag används med fördel titthålskirurgi, det innebär att små snitt görs ovanför hårfästet, och hela operationen utförs genom dessa små hål. Det fantastiska med det är att det verkligen ger pyttesmå ärr som oftast är helt dolda av håret. Vissa använder fortfarande en teknik där man gör ett längre snitt ovanför hårfästet och ”viker” ned hela huden i pannan. Det beror på kirurgen och på vilka problem som är viktigast för dig att korrigera och hur mycket. Hör med din läkare och bestäm i samråd med läkaren vad som är bäst för just dig.
Även denna operation är lämplig att utföras i samband med andra ansiktsoperationer. Det blir ju ett större totalt ingrepp att göra flera saker samtidigt men å andra sidan bara en läkningsprocess och en konvalescens (läkningstid). Du får räkna med ett par veckor innan du kan gå tillbaka till jobbet utan sjal och kanske solglasögon. Man brukar få gå hem dagen efter operationen men rekommenderas vila i ytterligare några dagar.