Korrektion av hakan

Hakplastik utförs antingen för att öka eller minska storleken på hakan. Precis som vid näsplastik är målet att åstadkomma en estetisk harmoni med omgivande strukturer i ansiktet eller för att uttrycka det enkelt, så söker kirurgen den bästa profilen för ditt ansikte. Idealiskt bör hakan nå till en punkt omedelbart under underläppens främre linje. Ibland behövs tandställning för att korrigera tändernas läge eller oral kirurgi för att förflytta själva käkarna för att därigenom korrigera en uppenbar felställning.
Vilken metod som bäst lämpar sig för individen beror på tändernas läge. Om det föreligger ett stort överbett eller underbett, bör man överväga en käk korrigerande kirurgi. Om tänderna har en god position i förhållande till varandra och hakan är för stor så görs en förminskande hakplastik genom att ta bort eller förflytta överskottsben av den framträdande hakan.

Om hakan är flyende ger detta en disharmoni i ansiktet och ett tråkigt utseende. Detta förstärks om samtidigt en bakåtlutande panna och kraftig näsa föreligger. Förstorande hakplastik kan åstadkommas med en benförflyttning på hakspetsen eller med varierande material, vanligast är silikon. Dessa material har den egenskapen att kroppen inte reagerar på dem och således ej heller stöter bort dem.

Vilken typ av implantat som är bäst i Ditt fall bör diskuteras med din kirurg. Ett hakimplantat kan ibland vara aktuellt för att förbättra profilen under en ansiktslyftning. Ett hakimplantat förlänger käken, ger en skarpare vinkel emellan käke och hals, som resulterar i ett yngre utseende och bättre profil. Patienter som genomgår fettsugning av hakan och käklinjer väljer ofta ett hakimplantat för att förbättra sitt slutliga utseende.

Lycka till!