Näsplastik

Några av de tidigaste operationerna som finns beskrivna daterar sig 3500 år tillbaka, till Indien där kirurger rekonstruerade näsor på kvinnor som fått dessa avhuggna som ett straff för otrohet. Även barn med medfödda missbildningar såsom harmynthet har behandlats sedan flera hundra år med rekonstruktiva operationer av läpp och näsa.

En ortoped, dr Jaques Joseph, utförde en av de första kända estetiska näsplastikerna då han opererade en ogift kvinnlig släkting för att förbättra hennes utseende i början av l900-talet. Sedan dess har en dramatisk utveckling och förfining av tekniken skett. Näsplastik i dag kan förbättra både utseende och funktionen av näsan vid en och samma operation. Det finns ett flertal anledningar till att patienter önskar näsplastik utförd. En del önskar storleken på näsan reducerad, medan andra endast önskar ojämnheter i konturen korrigerade. Ytterligare andra patienter har ålderstecken såsom den med tiden nedsjunkande nästippen.

Defekter som är resultat ifrån sportskada, bilolyckor och arbetsskada täcks vanligen av den offentliga sjukvården. Det finns även ett flertal medicinska orsaker för att utföra en näsplastik. Detta innefattar nästäppa som påverkar andningen såväl som näsdeformiteter av medfödda eller traumatiska skäl. Allergier kan också medföra behov av en operation. Vikten av att andningen går via näsan har blivit klarlagt först på senare tid varför man nu rekommenderar att luftvägsproblem korrigeras samtidigt som en eventuell näsplastik. Operationen kan utföras redan i tidig ålder om individen är känslomässigt och fysiskt färdigutvecklad. I dessa fall bör en konservativ operation utföras som inte skadar tillväxtzoner i näsans ben. Du bör diskutera med din plastikkirurg exakt vilken typ av operation som bör utföras och vad denna kommer att innefatta för att ta bort en knöl, minska längden eller bredden av näsan, korrigera en snedhet eller bygga upp svackor i näsan. Han kommer då också att tala om för dig om det krävs att man rör mittskiljeväggen eller några strukturer i näsan, särskilt om du tidigare lider av nästäppa eller allergiska reaktioner (såsom hösnuva eller liknande).

Det är inte ovanligt att människor med stora näsor också har kombinationen av en liten haka vilket förstärker intrycket av den stora näsan. För att förbättra profilen i sådana fall är det många gånger fördelaktigt att operera in ett hakimplantat samtidigt som näsplastiken göres. Detta görs i 15–25% av fallen.

Näsplastik syftar till att ändra näsans form och storlek (ev. funktion) enligt patientens önskningar. Tillsammans med plastikkirurgen går Ni mycket noga igenom exakt vad Du önskar ändra på och på alla patienter görs databildsbehandling för att visa en realistisk bild av utseendet efter operationen.
För mindre ingrepp ger narkosdoktorn ytlig narkos som gör att Du "halvsover" under operationen men vid större ingrepp krävs full narkos. Ett förband, bestående av papperstejp och över dem en gips anlägges efter operationen. Gipsförbandet får sitta i cirka en vecka, då även stygnen tas bort.
Det är viktigt att veta att olika personer svullnar olika mycket efter operationen. Vid operation av puckel på näsryggen blir det ofta blåmärken och svullnad under ögonen vilket försvinner efter ca 2-3 veckor. När gipsen tagits bort, kan man se resultatet till cirka 90 %, men näsan förändras dag för dag till det bättre. Innan näsan är helt färdigläkt tar det 6-12 månader.