Acne

Acne beror på inflammation och infektion i talgkörtlarna som omger hårsäcken. Nästa alla drabbas någon gång i livet av akne. Oftast uppkommer acne tidigt i puberteten för att sedan börja avta i 20 årsåldern men i vissa fall fortgår problemen ända upp i 40-årsåldern. Acne visar dig som röda, ömma små knutor som innehåller nedbrutet hudfett. Mycket svåra former av akne med böldliknande utslag förekommer och benämns då böldakne. Dessa kan lämna ärr för livet efter sig. Akne eller finnar som det också kallas för orsakas av att talgkörtlarna blir tilltäppta och inflammerade. I puberteten stimuleras talgkörtlarna, under påverkan av manligt könshormon, till förstoring och ökad produktion av talgsekret (=hudfett). Detta leder till försnävning av talgkörtlarnas utförsgångar med begränsad tömning av talgsekretet som följd. Hudbakterien Propionebaketrium aknes, som huvudsakligen livnär sig på hudfettet, får nu möjlighet att växa och förökas mångfalt. Detta tillsammans med bildade avfallsprodukter leder till inflammation, infektion och svullnad i huden.

Det finns flera typer av acne:

Aktiv acne
Aktiva bölder eller vita ploppar som kan ligga ytligt i huden eller djupare.
Behandlas med:

  • Krämer som löser upp den tilltäppta talgkörtelmynningen och som påverkar tömningen av talgkörtlar samt krämer som reducerar bakterier.
  • Läkemedel innehållande antibiotika. Ofta måste man stå på behandlingen relativt lång tid för att uppnå ett permanent resultat.
  • Clearlight- blått ljus som dödar acnebakterien

Rodnader
Röda, ytliga märken beror på att läkningscellerna, fibroblasterna, innehåller mycket små fina blodkärl och som ger denna rodnad. Behandlas med kärllaser eller skinrejuvenation. Olika personer svarar dock olika bra på denna behandling.

Ärr
Gropar eller djupa knölar utan aktivitet. Ärren kan sällan helt tas bort men det finns olika metoder för som påverka hudens struktur så att ärren reduceras. De absolut bästa och effektivaste metoderna för att behandla acneärr är Laserslipning, Fraxel och iClear som kan reducera ärren med 60-70%.Vissa djupa ärr sk "icepicks" kan kirurgiskt skäras bort och djupare gropar kan fyllas ut med Restylane.

Rosacea
Rosacea är en hudsjukdom som drabbar ansiktets centrala delar och orsakar ansiktsrodnad, inflammerade knottror och finnar. Orsaken tros vara överreaktion av ansiktets blodkärl på bl.a. sol, värme, kyla, alkohol, tobak, irriterande kemikalier (ibland även vanliga hudkrämer), starkt kryddad mat och stress. Tillståndet är vanligare hos ljushyade personer som har lätt att rodna av värme och stress. IPL behandlar effektivt de vidgade blodkärlen och tendensen att rodna. Episoder med finnar och knottror minskar också markant under mycket lång tid hos både kvinnor och män med denna åkomma. Svåra tillstånd (mycket aktiv rosacea) med många utslag ska behandlas medicinskt av en läkare (antibiotika i kräm- eller tablettform) före IPL-behandling.