TCA – Triklorättiksyra

TCA är en medeldjup syra-peel. Inte lika ytlig som glykolsyra och inte lika djupgående som Phenol,
TCA används i en koncentration på mellan 15-25% beroende på område och anledning till användning. Denna typ av peeling lämpar sig för peeling av ansikte, decolletage och hals, även huden runt ögonen och munnen. Även personer med olivfärgad till medelmörk hy kan behandlas med TCA-peel. Peelens djup kanjusteras med verkningstid och koncentration.
TCA peel används främst till behandling av hudstruktur och missfärgning samt små till moderata rynkor, vilket resulterar i en föryngrad hud med finare struktur. Minst två behandlingar behövs.

Behandlingsområden:

  • Åldrad hy – fina linjer
  • Acne/Acner-ärr
  • Pigmentförändringar
För bästa resultat bör huden behandlas med AHA-syror eller retinol innan behandlingen. Detta för att mjuka upp huden och göra det möjligt för syran att tränga djupare ner i huden.


Behandlingen

I vissa fall kan lugnande ges före behandlingen. Men vanligtvis räcker det med exempel vis en Citodon eller Voltaren som du får av din behandlare. När smärtstillande verkat och huden tvättats av och desinficerats stryker behandlaren på syran. Först behandlas områden med djupast/mest veck, för att få en längre verkningstid. Efter 2-4 minuter kan smärta uppstå för att övergå i en brännande känsla.
En vit frostning uppstår på hudytan och sedan går den över i en rodnad. När denna rodnad infunnit sig får patienten gå hem. Dagen efter behandlingen kan huden kännas väldigt torr, stram och kan börja flagna. Efter ytterligare någon/några dagar kan en brun sårskorpa uppstå. Om denna uppstår beror på hudtyp och hur djupgående syran varit. När skorpan lossnat/flagnat av framträder en ny rosig och fräsch hud.


Efter behandlingen

För optimalt resultat är det otroligt viktigt att använda ett högt solskydd under och efter behandlingen, vilket din behandlare skall rekommendera dig. Rätt produkter är också viktigt för resultatet av peelen. Beroende på ursprungsläge bör ytterligare behandlingar utföras. Mellanrummet mellan dessa skall vara minst 4 veckor och sätts upp tillsammans med din behandlare.


Behandling av acne/acneärr

Behandling av pigmentförändringar