IPL

IPL står för Intensivt Pulserande Ljus och har en rad olika användningsområden. IPL används för att behandla missprydande förändringar som åldersfläckar, solskadad hud, pigmentfläckar och pigmentojämnheter, fräknar, fina rynkor, Rosacea, synliga artärer och breda porer. Metoden är skonsam och effektiv, utan att slipa eller skada huden. I genomsnitt krävs en serie av två till fem behandlingar med ett intervall på ca tre veckor. Det kan vara nödvändigt att göra återbehandlingar efter tre till sex månader.

Ansiktshuden har ett mycket tätt nätverk av pulsådror, vener och fina artärer, så kallade kapillärer. Med åldrandet och beroende på ärftliga faktorer, väder, vind och solexponering kan vissa av dessa fina kärl brista och resultera i röda strimmor och röda fläckar i bland annat ansiktet. IPL kan mycket effektivt få bort dessa skadade kärl och återställa huden helt.

Hur verkar produkterna?
Det högintensiva ljuset inom ett specifikt spektrum sänds genom huden där den absorberas av pigment och ytliga blodkärl. Där omvandlas ljuset till värme och orsakar förstörelse av önskat pigment samt skrumpning av blodkärlen som därefter försvinner. Pigmentfläckarna kan mörkna något innan de helt försvinner, oftast inom 2 veckor. Blodkärlen försvinner närmast omedelbart efter behandlingen. Inga sår, skorp- eller ärrbildningar efterlämnas. IPL påverkar dessutom hudens djupare lager till ökad produktion av kollagen och elastin vilket avsevärt förbättrar hudstrukturen och ger huden en klar lyster och ett ungdomligare utseende.

Hur känns behandlingen?
Tack vare teknologi med inbyggd kylning känns knappt behandling. Ljuspulsen kan liknas vid en kamerablixt och brukar kännas som ett stick. Sticket följs ibland av en känsla av ökad värme i huden. Efter behandlingen kan en svag rodnad eller svullnad uppstå, vilken försvinner inom några dagar. Vid varje puls behandlas en yta på 10x20 mm. Det ger en snabb behandling, ett helt ansikte tar endast ca 20 minuter att behandla. Hur många behandlingar som krävs varierar beroende på vad som ska behandlas.

Hudföryngring
Intensivt pulserande ljus sänds ner genom överhuden och energin koncentreras till de djupare delarna av dermis. Ljuset genererar värme och kring 60 grader stimulerar det cellerna i kroppen att producera mer kollagen och elastin. Tester visar att metoden effektivt minskar fina linjer samt ger en "fräschare" och fastare hud.

Ytliga blodkärl
Ytliga blodkärl behandlas genom att hemoglobinet absorberar ljuset. När temperaturen når 60-65 grader koagulerar blodet och får till följd att blodkärlen kollapsar.

Pigmentfläckar
Vid behandling av pigmentfläckar absorberas ljuset av pigmentet (melaninet) och omvandlas till värmeenergi som selektivt förstör oönskat pigment. Omgivande hud skadas inte.

Alla delar av kroppen
Man kan behandla alla kroppsdelar, men vanligast är ansikte, hals, nacke och händer samt andra delar som är eller blivit utsatta för uv-strålar från solen.

Hur förbereder jag mig innan behandling?
Ju mindre solbränd du är desto bättre. Undvik att sola både utomhus och i solarium några veckor innan din behandling.

När kan jag gå hem?
Du gå hem direkt efter behandlingen.

Sjukskrivning/Arbete
Du behöver inte sjukskriva dig.

Prisexempel:
Ca 1,500 – 2,500 kr/gång, krävs ofta att man tar minst tre behandlingar för att se resultat. De flesta kliniker har paketpris på denna behandling.