Typer av bröstimplantat

Det tidiga bröstimplantatet var känt som silikon implantatet. Det hade ett tjockt, slätt yttre hölje av silikon gummi fyllt med flytande silikon.

En annan typ av implantat var koksalt implantat. Det hade samma hölje av silikon och fylldes vid operationstillfället med natriumklorid som redan finns naturligt i kroppen.

En tredje typ av implantat kallades ”dubble lumen” implantat och hade en kärna av silikongelé, ett hölje av silikon men var fyllt med natriumklorid.

Ytterligare typer av silikonimplantat finns idag med en silikonfyllning som inte är flytande utan snarare i geléform som inte kan flyta ut av sig själv. Dessa implantat finns även i anatomisk utformning (droppform).

De typer av bröstimplantat som tillverkas idag inkluderar silikonimplantatet och koksaltimplantatet. Implantaten har numera ett tjockare hölje som dessutom har en ytstruktur. Dock är silikonimplantatens användning mycket sparsam i vissa delar av världen som tex. USA och Australien. I Sverige så är silikonimplantatet det vanligast förekommande implantatet.