Så går operationen till – steg för steg

En spruta
Före operationen får patienten lugnande tabletter. Lättare narkos sätts in via en kanyl i armvecket. Operationen utförs ofta i en kombination av lättare narkos och lokalbedövning.

Skalpellen
Doktorn markerar var implantaten skall sitta. Därefter läggs ett snitt, vanligen i det naturliga vecket under vardera bröstet. Snittet kan också läggas i kanten av vårtgården eller i armhålan.

Justering
En ficka lossas upp under det uppmarkerade området, inläggen placeras i fickan och justeras in i rätt läge.

Sy ihop
Snitten sys med en självupplösande tråd på djupet och därefter med en tråd i huden. Hela operationen tar cirka 1,5 timmar.

Återhämtning
De första dygnen kan smärtorna vara kraftiga. Efter en vecka brukar man vara helt smärtfri. Dock om det är operation nr två är inte denna alls lika smärtsam.

Ta bort bandaget
Förbandet tas av någon dag efter operationen. Därefter ska en stadig behå av typ sport BH bäras dygnet runt i tre veckor. Detta kan variera från klinik till klinik, vissa skall inte använd sport BH överhuvudtaget på tre veckor. Kontrollera med din klink vad som gäller för dig.

Ta bort stygnen
Stygnen tas bort tio till tolv dagar efter operationen och i vissa fall så sys snittet igen med självupplösande tråd och då behöver inte stygnen tas bort. Man får räkna med att vara sjukskriven en till tre veckor samt avstå från kraftig fysisk aktivitet i fyra till fem veckor efter ingreppet.

Efterkontroll
En slutbedömning av operationens resultat görs först efter ett halvår, först då har det slutgiltiga resultatet uppnåtts. Svullnaden sitter i olika länge efter operation och resultatet kan inte bedömas korrekt innan denna försvunnit. Brösten hänger till sig och får sin form efter ca 6 månader.